Lemmy Kilmister – En ikon för rock n’ roll!

Lemmy SRF 2007-06-09 (2)

Ännu en gång har vi mist en av de stora rockikonerna. Det var inte det hårda livet med droger och alkohol som förde Lemmy Kilmister – frontman i Motörhead – till graven, utan en plötsligt upptäckt cancer. Lemmy hann att fylla 70 år på julafton 2015, och avled den 28 december i sitt hem i Los Angeles.

Ian Frasier Kilmister föddes 1945 i i Stoke-on-Trent, England, och efter att ha spelat i ett par mindre band på 60-talet och roddat åt Jimi Hendrix så blev han 1971 medlem i det engelska space-rockbandet Hawkwind (bildat 1969), lagom till att hinna medverka på gruppens andra lp In Search Of Space. Den enda medlemmen i Hawkwind som stannat kvar genom åren är gitarristen, sångaren och låtskrivaren Dave Brock. Lemmy Kilmister fick kicken från bandet efter att ha blivit arresterad i USA för droginnehav, i samband med att de promotade sin skiva Warrior On The Edge Of Time. Lemmy hann även vara med på albumen In The Hall Of The Mountain Grill (1974) och Doremi Fasol Latido (1972).

Motörhead

Efter att ha fått sparken från Hawkwind startade Lemmy Kilmister sitt egna band 1975 – Motörhead. Motörhead var en trio som i sin första tappning bestod av Lemmy, som spelade på sin karaktäristiskt hårt distade Rickenbacker-bas och sjöng, Larry Wallis på gitarr och Lucas Fox bakom trumsetet. Ganska snart så bytte Lemmy medlemmar i bandet. Larry ersattes av Eddie ”Fast-Eddie” Clarke och Lucas fick överlåta trummorna till Phil ”Philthy Animal” Taylor. År 1977 släppte gruppen sitt självbetitlade debutalbum. Gruppens sättning har varierat en del under åren och man har gått från att vara en trio till att spela med fyra man och tillbaka till en trio igen. Efter releasen (1991) av albumet 1916 så ersattes Phil Taylor av svenske Mikkey Dee (Micael Kiriakos Delaoglou), som tillsammans med Phil Campbell var medlemmar i Motörhead fram till Lemmys död.

Personliga minnen

Den första plattan jag hörde av Motörhead var No Sleep Til Hammersmith, deras älskade livealbum från 1981. En skiva som jag tycker tillhör de bästa livealbum som någonsin har givits ut. Den första skiva jag köpte med dem var dock Ace Of Spades från 1980. Och detta album tillhör också deras absolut bästa studioskivor, med låtar som just ”Ace of spades”, ”Love Me like a reptile”, ”Shoot you in the back” med flera. Deras råa, skitiga hårdrock gick direkt in i hjärtat.

Jag har sett Motörhead live ett antal gånger och jag har fått förmånen att plåta dem. Särskilt minns jag när jag fotade dem på Sweden Rock Festival 2007. Efter de tre första låtarna var fotograferna, som oftast, tvungna att lämna fotodiket, men längre in i konserten så tilläts de av oss som var kvar att komma in igen och ta fler bilder, under tiden som Motörhead brände av sin pyro. En av dessa bilder har jag gjort en fototavla av, som hänger på en väggarna i min lägenhet.

Så jag har många fina minnen av Motörhead och Lemmy, från konserter, bilder och skivorna. Lemmy levde och andades rock n’ roll och han kommer alltid att bli ihågkommen som en ikon för rock n’ roll!

Text och foto: Georg Ryttman

Kommentarer inaktiverade.