George Jones död

Morgonen den sjunde april avled Sveriges meste steel gitarrist Janne Lindgren, efter en lång tids sjukdom. Och den 27 april gick en av countryvärldens främsta artister bort – George Jones – 81 år gammal.

George Jones hade levt ett hårt liv med alkohol, droger, konkurser, olyckor och kärleksproblem hör till hans CV. Men det är inte de delarna av hans liv som vi ska minnas, utan all den fantastisk musik han skrev och framförde. George Jones karriär sträckte sig från mitten av 50-talet och fram till slutet.

Mellan slutet av 60-talet och fram till 1975 var han gift med countrysångerskan Tammy Wynette. George blev 1992 invald i Country Music Hall of Fame. Och den platsen förtjänar han mer än de flesta.

Janne Lindgren R.I.P.

Janne Lindgren kände jag och hans bortgång är en stor förlust. Inte minst för countrymusiken. Janne medverkade på mer än 5 000 inspelningar och höll även kurser i steel gitarr. Han drev sitt Country Minstrels under många år och var en stor förespråkare för traditionell countrymusik. Under senare år tog han Carolina Åkerlind under sina vingar och jobbade med hennes karriär mer än sin egen.

Janne LindgrenJanne Lindgren skred inte orden, utan stack gärna ut hakan, men alltid med glimten i ögat. Han började spela steel gitarr 1962. Läs gärna intervjun Janne Lindgren – steelgitarrist och förkämpe för traditionell country på Countrywood.se Du hittar den under Artiklar och år 2007.

Mycket tråkigheter

Det har varit många hårda slag för countryälskarna den senaste tiden, med stora karaktärer som gått bort och nedläggning av Sveriges två främsta countryfestivaler. Samtidigt som countrymusiken fått en hel del uppmärksamhet genom tv-serien Nashville, att filmen Country Strong visats på tv etc. Tyvärr så visar de mest upp den trista sidan av countrymusiken – den kommersiella utslätade popcountryn, och inte den genuina countrymusik som George Jones och Janne Lindgren var förespråkare för.

Ny countryfestival

Allt är som tur är inte tråkigheter. Som jag tidigare berättat om så startas en ny countryfestival som ersätter Lida Country Festival, av samma intressenter. Nu har även Kjell Wärnevall – mannen bakom Scandinavia Country Fair på Furuvik – meddelat att han och några fler personer kommer att starta upp en ny countryfestival, dock ej med samma resurser som Furuvik hade. Festivalen kommer att äga rum ca 10 mil utanför Gävle; var är ännu ej bekräftat. Festivalen har heller inte fått något namn ännu, men datumen är spikade och de du ska skriva in i almanackan är 26-27 juli. Så nu håller vi tummarna för att det går bra för de nya festivalerna och att countrymusiken i Sverige lever vidare i Janne Lindgrens och George Jones anda!

Text och foto: Georg Ryttman

Kommentarer

George Jones död — 2 kommentarer

  1. Det är med sorg i hjärtat som man mottar Janne Lindgrens dödsbud. man saknar ord ibland. I början av 2013 gick Cacka Israelsson vår countryveteran bort och nu är även steelguitarveteranen Janne Lindgren borta. Min namne Cacka och Janne spelade ihop bland annat på Forsbacka Wärdshus 1976. Har någon bevarat inspelningen? Den var så bra när jag hörde den på radion då det begav sig.Cackas och Jannes musik är som kvar för evigt.

    • Har tyvärr inte den inspelningen, har inte ens hört den. Mycket tråkigt med alla fina musiker som gått bort senaste tiden.