De gamla rävarnas comeback

Det har väl inte undgått någon, hoppas jag, att David Bowie på sin 66-års dag den åttonde januari överraskade alla med att lansera en ny singel. Dessutom ska Black Sabbath återförenas med sin originaluppsättning, frånsett att Bill Ward tråkigt nog lämnar gruppen i samband med detta.

Det har varit mycket som talat emot att David Bowie skulle återkomma till rampljuset. För knappt 10 år sedan drabbades han av en hjärtattack i samband med en spelning i tyska Scheessel. Han åkte in akut för operation och drog sig sedan tillbaka. Men helt utan förvarning så chockade han sina fans med en ny singel – ”The next day” – med tillhörande video, och en ny platta är på gång. Sång gläder en gammal Bowie-fan som mig, som har följt hans karriär sedan tidigt 70-tal. Jag har också haft förmånen att få se honom live de flesta gånger han uppträtt i Sverige, däribland de första uppträdandena i vårt land 1976 och 1978 på Kungliga Tennishallen.

Egendomligt skivomslag

Omslaget till den nya skivan är designat av Jonathan Barnbrook, som också gjorde omslaget till David Bowies album Heathen 2002. Förklaringen till det märkliga omslaget, där Jonathan har placerat en vit kvadrat över bilden till Bowies gamla skiva Heroes, är att symbolisera att vi inte kan bryta oss loss ifrån det förflutna. Och det gäller inte minst en stor artist som David Bowie och hans gamla musikaliska mästerverk.

Black Sabbath med ny skiva

Samtidigt som Bowie gör comeback så återförenas de gamla 70-talshjältarna i Black Sabbath och beger sig in i studion för att spela in ett nytt album med titeln 13, och som lanseras i juni. Även här har det varit problem på vägen, då Tony Iommi drabbats av cancer. Som tur är så lär han dock vara på bättringsvägen. Men då har Bill Ward istället valt att hoppa av Black Sabbath, då han inte är nöjd med kontraktet.


Hur som helst så ska det bli väldigt kul att höra de nya skivorna från både David Bowie och Black Sabbath med Ozzy Osbourne på sång. De är också Sverige-aktuella i sommar med denna konstellation. De lirar på Stadion i Stockholm den 25 maj och på Malmö Stadion den 2 juni. David Bowie har dock inte redovisat några planer på att åter ställa sig på scenen.

Text: Georg Ryttman

Kommentarer inaktiverade.