ABBA The Museum

Det var länge sedan ABBA kom att höra till svensk kulturhistoria. Nu som först har de dock belönats med ett eget museum – ABBA The Museum!

Det är onsdagen den 8 maj, dagen efter invigningen av ABBA The Museum på Djurgårdsvägen 68 i Stockholm. Klockan 20.00 spelar Amanda Jenssen på Gröna Lund, men före hennes konsert ska jag hinna med att se ABBA-museet och den intilliggande utställningen Swedish Music Hall of Fame.

Abba_Anders-Hanser

Foto: Anders Hanser

ABBA The Museum

Först kommer man in i presentshopen. Det är där man löser biljetter till museet. Här tar man inte emot kontanter alls! Bara kreditkort. En biljett går loss på 195 kronor, vilket kan tyckas dyrt för ett besök på ett museum, men ABBA-museet är faktiskt värt pengarna. Det finns massor att göra och timmarna springer iväg rätt fort.

Interaktiv utställning

Utöver att du kan läsa historien om ABBA och dess gruppmedlemmar, Agnetha, Anni-Frid, Björn och Benny, se deras scenkostymer, skivomslag, guld-, silver- och platinaskivor, instrument och mycket av det man förväntar sig på ett museum, så kan du själv vara delaktig.

Du kan mixa om låtar, göra egna sångpålägg till ABBA:s låtar, dansa till låtarna, bli filmad när du uppträder med gruppen samt sitta i helikoptern som är med till skivomslaget till ABBA Arrival. När du sedan kommer hem så kan du logga in på hemsidan och ladda ner dina interaktiva förehavanden. När detta skrivs så har dock inte funktionerna för att ladda ner det mesta av materialet kommit igång, utan det står att de jobbar för att lösa problemet. Något man kan tycka skulle vara testat och klart före invigningen. Dessutom så var det en del krångel med den interaktiva tekniken på museet redan när jag besökte det andra dagen! Hur ska det då fungera om det blir många besökande samtidigt?

ABBA-Museet

Foto: Åke E:son Lindman

Kontenta

Om de tekniska problemen kan beskrivas som barnsjukdomar eller inte återstår för kommande besökare att se. På det hela taget var det både en kul och informativ utställning, som jag absolut tycker att du ska se om du är intresserad av ABBA och/eller svensk musik.

Swedish Music Hall of Fame

Den intilliggande utställningen, som inkluderas i samma biljettpris, kändes ofullständigt. Dels förstår jag inte varför där fanns bilder på utländska artister och dels så känns det som att mycket återstår att göra, då vi har ett långt och brett musikaliskt kulturarv i Sverige; inte minst via den export av svensk musik som inte minst ABBA banade väg för efter att vunnit Eurovision Song Contest i Brighton 1974.

Startar hösten 2013

Från och med hösten 2013 kommer ett första inval till Swedish Music Hall of Fame att göras. Här ska musiker, låtskrivare, artister, producenter och andra som haft betydande inflytande för populärmusikens utveckling i Sverige väljas in.

Långsiktigt vill man hylla personer som lagt grund för svensk populärmusik, samt inspirera till utveckling och nyskapande inom svensk musik. Så min förhoppning är att den utställningen kommer att svälla betydligt och bli riktigt matnyttig med tiden. Jag har därmed svårt att se hur de ska få plats med detta i nuvarande lokaler, på lite sikt. Och vem vet om Amanda Jenssen, med sin säregna röst och musik, kommer att höra dit någon gång i framtiden; hon gjorde i alla fall en mycket bra spelning på Gröna Lund och var som lök på laxen – en bra avrundning på en fin dag!

Text: Georg Ryttman

Kommentarer inaktiverade.