Yonder – Foreign Shore

Artist: Yonder
Titel: Foreign Shore
Skivbolag: Veranda Records

År: 2010
CD

Yonder är en svensk kvartett, bestående av Mats Qwarfordt på sång och munspel, Christer Lyssarides, gitarr och mandolin, Björn Lundquist på bas, samt Kjell Gustafsson på slagverk. Gruppen har existerat sedan 2003 och Foreign Shore är deras andra cd-utgåva. Skivan, som släpps den 16 juni, är en lågmäld puttrande och färgrik gryta av känslofulla välplacerade toner, där man har hittat den perfekta rösten för gruppens musik i Mats Qwarfordt.

Foreign Shore är helt akustisk, smakfull och ren från effekter. Musiken känns avspänd och uppriktig och ibland till och med vacker, som i ”Closer”. På vilken låt man lånat in Björn J:son Lindh på flöjt. Musikaliskt beskriver man sin musik som Yonders egna tolkning av folkmusik, blues, old-time och mountain music, och nog får man lägga betoningen på den egna tolkningen. Det finns lite New Orleans och träskmusik över soundet samtidigt. Ett tydligt exempel på detta är andra låten ”Cypress Grove”, som är riktigt jävla bra och har lite av Dr. John över sig, eller ”The miner”. Den efterföljande ”The flower” är lite bluesigare, och till exempel titelspåret ”Foreign shore” är gospel med stämsång och fotstamp.

Sedan får väl sägas att det nog inte är vad majoriteten av Countrywoods läsare förknippar med ord som old-time och mountain music. Snarare hamnar man i så fall inom americana-facket, men det känns heller inte helt rättvist. Har man ett lite vidare musikintresse så tycker jag man ska låna ett öra till Yonder, medveten om vart det lutar för bra är det!

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]