John Isaac Watters – Campanas

Artist: John  Isaac Watters
Titel:  Campanas
Skivbolag: John Isaac Watters/Hemifrån
År: 2013 
CD

John Isaac Watters - Campanas

6-Beer

Om man tycker att anslaget är viktigt så blir man lätt  förskräckt när man hör ”Are you nervous now” dra igång som första låt på John  Isaac Watters senaste skiva Campanas – uppföljaren till debutalbumet Parachute  Tramps. En sluddrig röst som halvsjunger och en svag akustisk gitarr som komp.  Snart hörs dock en dobro och en orgel och låten byggs sakta upp, utan att för  den skull mynna ut i ett crescendo.

Hand i hand med den släpiga sången går insidan av  konvolutet, som är utvecklingsbart, men inte helt lätt att få upp utan att  skada, där texterna är skrivna med skrivstil och med svag färg och alldeles för  smått för att någon ska orka ens försöka läsa dem. Som tur är så tar det sig  redan på andra låten ”Outside the bar in winter”, som är en duett med Axel  Rhodes. Även ”One I have always loved” är en duett dessa två emellan. Sången är  minst sagt egen, frånsett sluddrandet på första låten så sjunger han ut på  övriga låtar; på en del tar han till och med i från tårna med sprucken ljus  röst. ”Ragman” är en halvstökig låt med blås, medan ”Museum of art” är en  countrysång med steel gitarr och spräcks upp av Johns märkliga sång. Varpå den  pianobaserade ”Cathedral” tar ner tempot. Låten toppas av steel och orgel i ett  väl fungerande samspel.

Campanas är en slags klockor, typ kyrkklockor. Och då  ställer man sig frågan hur John Isaac Watters senaste skiva klingar. Jodå, här  finns en variation som håller plattan intressant och låtmässigt är det inte  alls så tokigt, om man ger den en chans och inte låter inledningslåten bli  avgörande för intrycket som helhet.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]