Dale Watson – The Sun Sessions

Artist: Dale Watson
Titel: The Sun Sessions

Skivbolag: Continental Song CIT
År: 2011
CD

På The Sun Sessions har Dale Watson besökt den legendariska Sun Studio i Memphis Tennessee, där The million dollar quartet – Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och Carl Perkins – och många fler spelade in sina legendariska låtar, för att själv lira in sitt senaste album, tillsammans med The Texas Two. The Texas Two består av trummisen Mike Bernal och kontrabasisten Chris Crepps. Denna trio har i dagarna varit aktuell för några bejublade spelningar i Sverige, som jag innerligt hoppas att ni inte missade.

Visst känns det gamla avskalade Sun-soundet igen från den klassiska tiden när rock n’ roll tog sin början och när Johnny Cash formade sitt speciella hantverk inom countrymusiken. Man kommer inte ifrån att Cashs ande vilar över skivan, men så ligger han också Dale Watson varmt om hjärtat. 14 spår hinner Dale och grabbarna med på The Sun Sessions, inom loppet av en halvtimme, så även speltiden och de korta låtarna går igen från mitten av femtiotalet. Lite kuriosa är att albumet aldrig var planerat, utan kom till då  Dale anlände till Memphis för en spelning och fick veta att den var inställd. Han ringde då upp Sun Studio och bokade tid istället. Det kan man kalla en lyckträff! För det här albumet hade jag inte velat vara utan.

Trion bjuder på en stämningsfull och fullödigt musikalisk bukett av nyskrivna låtar, i samma anda som de gamla pionjärerna. Hade Dale Watson kommit fram under 60-talet med sin musik, så hade han utan tvekan varit en av de stora idag. Samtidigt så får vi vara glada för att det finns artister som Dale som bjuder oss på nyskrivna tidlösa countrylåtar.  

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]