V/A – My Country Vol 1

Artist: V/A
Titel: My Country Vol 1
Skivbolag: Rhino/Warner Music
År: 2010
CD

Den 31 mars slås det på stora trumman för samlingsalbumet My Country Vol 1. Skivan ska marknadsföras i Skandinavien genom såväl TV- som radioreklam. Skivbolaget vill härigenom slå ett slag för countrymusiken, och vid valet av artister så har man utgått från dem som under de senaste tio åren har fått utmärkelsen ”Entertainer of the year” på Country Music Awards. Därmed ryms inga direkta överraskningar på skivorna, utan det känns rätt förutsägbart vad som kommer ur högtalarna.

De två skivorna, som dubbelalbumet består av, har 16 låtar vardera, med 16 olika artister. För den som brukar titta på CMA-galorna på Sveriges Television, så känns artister som Travis Tritt, LeAnn Rimes, Brooks & Dunn, Kenny Chesney, Tim McGraw med flera igen. Som förväntat består det mesta av materialet av Nashville-country, men här finns också representanter för traditionell country som Alan Jackson, George Strait och Dwight Yoakam samt Toby Keith med sin lite moderna, hårdare framtoning av denna genre. Tyvärr är det lite för lite av den traditionella countrymusiken, vilket väl speglar vad som marknadsförs och säljs idag inom country genren.

Tillhör man dem som gillar Nashville-country och inte har så många skivor av dessa artister eller vill ha lite blandade låtar till  bilstereon så gör skivan sitt jobb. Jag vet dock inte om valet av artister och låtar gör så stor nytta för att få nya lyssnare att ta till sig countrymusiken, och om så vore fallet så breddar albumet tyvärr inte deras lyssnande särskilt mycket. Man hade gärna fått smyga in lite mer udda artister, eller gamla uvar, som lirar äkta honky tonk och Texas-country, men det vore omöjligt då dessa inte återfinns på listorna och får CMA:s utmärkelser på samma sätt.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]