V/A – I Like It Better Here – Music From Home

Artist: V/A
Titel: I Like It Better Here – Music From Home
Skivbolag: Hemifrån
År: 2010
CD

I Like It Better Here – Music From Home är promotion- och marknadsföringsbolaget Hemifråns första egna skivsläpp, och som titeln antyder så är det en hyllning till vad vi kallar hemma. Man har samlat en bunt nyckelartister från USA:s västkustscen under 70-talet och låtit dem bidra med varsin låt på det aktuella temat. Det är mycket singer-songwriter-stuk, och allt är inte direkt country-relaterat, men skivan har några ljuspunkter. Det i särklass bästa spåren på skivan är Bob Cheevers ”If this old house could talk”. Mikael  Perssons ”Home sweet home” med sin svenska accent som slår igenom en del, är heller inte så dum.

Skivan inleds med singer-songwritern Joel Rafael och ”This  is my country”, en liveinspelning som kvalitetsmässigt låter som från en bootleg med halvdan inspelningsutrustning. På låten får han hjälp av David Crosby and Graham Nash. Därpå följer Jack Tempchin med låten ”Making myself at home”. Jack är annars mest känd som låtskrivare åt The Eagles. Här medverkar också Anthony Crawford, som har arbetat med Neil Young, och en bunt andra artister.

Många låtar går an, men känns inte så där helgjutna, ett fåtal är riktigt trevliga och några rena bottenskrapet. Till exempel gillar jag inte alls Citizen K:s ”A place to call your own”. Det är ofta svårt med blandskivor av det här slaget, och förmodligen finns det de som uppskattar den här plattan betydligt bättre än vad jag gör. Mest är det dock för de genuina singer-songwriter-älskarna att ta sig en närmare lyssning på.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]