Trailerpark Idlers – Well, That’s Life … Or It Was

Artist: Trailerpark Idlers
Titel: Well, That’s Life … Or It Was
År: 2009
CD

Senast jag hörde ifrån Trailerpark Idlers så var det med albumet Power Of The Lord Will Set Us Free, And We Will Be … Då var det andliga sånger på schemat – spirituals, men med senaste skivan Well, That’s Life … Or It Was så befinner vi oss mitt ute i vildaste västern, i laglöst land, bland torra strupar och hetlevrade cowboys. Och texterna handlar snarare om att skicka ut folk på själavandring än om att vårda deras oroliga andar. Eller vad sägs om ”The  first of December I killed Virgil Hayes”? Vilken jag tycker är en av den här plattans skönaste spår, och på vilken man dessutom har lånat in Tommy Eriksson, från Don Redmon Band, på pedal steel. Eller den tempofyllda ”The jury, the judge  & the pen”, om att hålla sig borta från lagen efter att mördat ortens mest inflytelserika man?

Trailerpark Idlers är ett band som har funnit sig väl tillrätta i sin nisch. Deras produktioner är jämna och håller en god kvalitet; det är gammal hederlig hästjazz med zydeco-inslag emellanåt, vilka Jerker Anderssons dragspel då förtydligar. Ett exempel på en sådan låt är ”Ol’ man Johnson”, men det ska också sägas att det inte är så många zydeco-låtar på den här cd:n. Den enda covern på skivan är en fin version av Johnny Paychecks  ”The Johnsons of Turkey Ridge och vill du dansa logdans så går det bra till ”Burn my own farm down”.

Det har dock skett en förändring i gruppen konstellation: trummisen  Magnus Larsson har lämnat bandet och man har helt sonika bestämt sig för att framöver  fortsätta utan att ersätta honom. Och under tillagning är Trailerpark Idlers åttonde album Death, Jail Or Hillbilly Music, som är tänkt att komma ut i mars. Har ni inte fått nog av bandet till dess så kan jag glädja er med att dokumentärfilmen Trailerpark Idlers –For A Fistfull Of Change är planerad att ha premiär under 2010.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]