Tobacco Jam – Tobacco Jam

Artist: Tobacco Jam
Titel: Tobacco Jam
År: 2009
CD

Tobacco Jams självbetitlade debutalbum innehåller tio låtar, vilka är en slags blandning av bluegrass och country, med inslag av blues, rock n’ roll och folkmusik. En rejäl mix av livets goda således. Gruppen har bara funnits sedan hösten 2007  då den startades av Jan Ekman, dobro, och Anna Ericsson, sång. De flesta låtarna på cd:n är lånade från amerikanska låtskrivare/artister, men Jan Ekman har i alla fall plitat ihop ”Story of a life” och ”Pigs eye blues”, och gruppens gitarrist Magnus Hedlund har skrivit den avslutande ”Kentucky train”. I övrigt medverkar Pigge Mattis på mandolin, Peter Mellin på bas och Ulf  Holgersson trakterar munspel. Tobacco Jam har därutöver lånat in Edith Lundahl från Hillfilles, för att spela mandolin på den inledande skira, melodiska ”Summer fly” av folksångerskan/singer songwritern Cherry Wheeler, och på skönt softa rytmiska ”Jealousy”.

Bland låtarna på skivan kan också nämnas Richard ”Dickey” Betts ”Ramblin man”, som blev The Allman Brothers Bands största hit, i vilket band Dickey Betts ingick. Den medryckande Bill Monroe-låten ”Walls of time”, med fint munspel och fina musikaliska insatser av de övriga i Tobacco Jam. Eller varför inte Steve Goodmans smakfulla gamla folksång ”City of New Orleans”, om en tågresa från Chicago till New Orleans – som Arlo Guthrie fick en hit med 1972, och som spelats in av bland andra Johnny Cash, John Denver och Willie Nelson. Sämst tycker jag om versionen av Peter Rowans ”Mr. Timeclock”, och jag föredrar när Anna Ericsson sjunger. Jag tycker hennes röst ger mer karaktär till bandets sound.

Sammantaget är Tobacco Jams debutalbum en riktigt trevlig  sammanställning låtar, stämningsfull och med fina musikaliska insatser.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]