The Turnpikes – Junkyard Stories

Artist: The Turnpikes
Titel: Junkyard Stories
Skivbolag:Egen etikett
År: 2013
CD

The Turnpikes - Junkyard Stories

7-Beer

Så har den då äntligen anlänt: Junkyard Stories – The Turnpikes nya fullängdare, där låtarna ”Hold her tight” och ”Moments of love” från förra årets släppta singel ingår. Omslagsbilden ser ut att vara tagen på Kyrkö mosse – bilkyrkogården i Ryd, och ger rätt stämning till musiken på skivan, då The Turnpikes låtar har starka influenser från det passerade sextiotalet och i vissa fall även från 50-talet.

Utöver dessa sånger innehåller plattan tre nyskrivna spår, två covers och tre låtar (”My time will never come”, ”Here comes the darkness” och ”Then I met you”) där samtliga tidigare är utgivna på fullängdaren Don’t Mess With The Band. Enligt The Turnpikes så har man fyllt på med dessa låtar för att de tycker de känns lite bortglömda, men nog upplevs det som brist på nyskrivet material med tanke på att alla tre kommer från samma skiva och att The Turnpikes inte har givit ut så värst många plattor (tre stycken inklusive denna). Hur som helst, gruppen lirar countryrock/americana/rock n’ roll. Den inledande ”Fall again” har starka melodiska sextiotalsinslag, den påföljande ”(I was) your fool” präglas av femtiotalets rock n’ roll-sound och de tre bästa låtarna på skivan är ”My time will never come”, som det är väldigt mycket The Refreshments över, den nyskrivna rockdängan ”Moments of love” samt Hank Willimas Sr:s ”Fool about you”. En märklig sak är att mixningen på John Prine-låten ”Daddys little pumpkin” har råkat ut för ett missöde. Den låten har nämligen fått lägre volym än övriga.

Det sägs att man inte ska döma en bok efter omslaget. Själv tycker jag att konvolutet ska spegla innehållet i boken, eller som i det här fallet på skivan. Och jag gillar bilkyrkogårdsbilder och symboliken här känns berättigad. Junkyard Stories känns dock inte rostig eller mossig, utan grabbarna i The Turnpikes gör det hela bra.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]