Tori Sparks – Until Morning/Come Out Of This Dark

Artist: Tori Sparks
Titel: Until Morning/Come Out Of This Dark
Skivbolag: Glass Mountain Records/Hemifrån
År: 2011
CD

Until Morning/Come Out Of This Dark är Tori Sparks fjärde fullängdare. Albumet innehåller två skivor, eller mini-cd om man så vill, där bägge skivorna omfattar sju låtar var. Den här donnan, som är född utanför Chicago, har efter en sväng till Nashville slagit sig ner i Barcelona i Spanien. Det är dock inget som har gett avtryck i hennes musik, undantaget “Quizás, Quizás, Quizás”, vilket är en kubansk sång från 40-talet, och den första låt där Tori Sparks sjunger på spanska. Annars ligger Tori snarare fast förankrad åt countryrock/americana-hållet.

Det finns en tanke bakom uppdelningen av de två skivorna som jag gillar. Until Morning är en studie i dikotomi, där Until Morning reflekterar hennes mörka och sensuella sida, och Come Out Of This Dark visar hopp och framtidstro, där kärleken står i fokus och där hon vill visa på den förbannelse som följer dem som väljer livets mörka sida – som på Until Morning. Tori gillar att formulera liknelser i sina texter, med rader som ”Like an anchor ’round my ancle, like a pair of cement shoes, one size may not fit all, but what fit me is you”, i låten “On my mind”; om att hålla fast vid sin förälskelse, fast den är destruktiv och där det bästa vore att ta sig ur. Hennes texter är en viktig del av låtarna och väl värda att ta del av.

Tori Sparks har en stark röst och använder den med intensitet och kraft. På den här dubbel-cd:n finns såväl pedal steel och riviga twang-gitarrer, som vackert spelade akustiska gitarrer, vilda elgitarrer, dragspel och cello. ”Mama” är medryckande, rockig och kraftfull, ”Until  morning” istället vilsam och trygg. Sammantaget finns mycket smått och gott på den här dubbel-cd:n.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]