Stace England & The Salt Kings – America Illinois

Artist: Stace  England & The Salt Kings
Titel: America  Illinois
Skivbolag: Stace  England & The Salt Kings/Hemifrån
År: 2013  
CD

Stace England & The Salt Kings - Amerca Illinois

5-Beer

Stace England & The Salt Kings spelar americana, ibland  åt folkrock-hållet och ibland med starka countryinfluenser. Med sitt nya album  America Illinois vill man sätta ner fötterna och framföra ett tydligt politiskt  ståndtagande mot USA:s krigföring utomlands, orättvisorna och rasismen i det  egna landet.

På baksidan av omslaget finns bland annat en bild av Barack  Obama, som en hyllning, och i konvolutet en bild av en gravsten till en ung  amerikansk soldat som dog 1953, där inskriptionen från hans föräldrar  kritiserar sin regerings krigsföring och uppmanar dem att hålla sina trupper  borta från andra länder. The Salt Kings namn är taget från saltkungen John Hart  Crenshaw, som var en amerikansk landägare, saltproducent och slavhandlare i  Illinois. Crenshaw kidnappade svarta medborgare i ganska stor skala i de fria  staterna och sålde som slavarbetare eller sexslavar . Han åtalades för ett  detta ett par gånger. Utfallet första rättegången är okänt, den andra gången  blev han frikänd. Det här ämnet återkommer ofta i Stace Englands texter. Musiken  är gitarrbaserad och rockig. Låten ”Sandusky” har ett skönt driv, medan ”you’re  not from around here” har mer countrystuk. ”Villa ridge” är istället mer  alt-country och lite utslätad.

Musiken är lite ojämn. En del låtar riktigt fina, medan  andra inte säger mig särskilt mycket alls. Jag tycker heller inte att Stace  Englands röst blir så bra i alla lägen.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]