Robin Dean Salmon – Blackbird

Artist: Robin Dean Salmon
Titel: Blackbird
Skivbolag: Double Check Music/Hemifrån
År: 2013
CD

Robin Dean Salmon - Blackbird

6-Beer

Robin Dean Salmon lirar americana med influenser av främst country och rock n’ roll. Med sig på skivan Blackbird har han lokala musiker från sin nya hemort Verde Valley. Blackbird kallar han inte bara plattan, utan även sin nya kompgrupp som också medverkar på den här plattan.

Robin är född i Durban, Sydafrika, ifrån vilket land han och hans familj var tvungna att fly 1977 då hans far inte var någon fan av apartheid. I Amerika bosatte sig familjen på en ranch utanför San Antonio, Texas. Han började lyssna på Bob Wills, Johnny Cash och Marty Robbins, men även punkrock och grupper som The Sex Pistols, The Clash och The Ramones stod på menyn. Robin fick en gitarr av sin far, började spela ute, och blev upptäckt av Richard Robinson, som producerat bland andra Lou Reed och David Johnson, när han uppträdde på CBGB:s. Där börjar hans musikaliska resa. Men Robin Dean Salmon är inte bara ute på en musikalisk resa, utan han är också lite av en antropolog som reser runt i världen och intresserar sig för människor och kulturer. Här finns förstås en uppsjö av uppslag till texter och influenser för en musiker med sådan bakgrund.

Med en speltid på över 60 minuter, rymmer skivan Blackbird 16 spår. Samtliga skrivna av Robin Dean Salmon. Förutom gitarrer, trummor, bas och sång så förekommer steel gitarr, cello, mandolin, piano och bouzouki. En helt okej skiva känns som en bra sammanfattning.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]