Kristina Stykos – Wyoming Territory

Artist: Kristina Stykos
Titel: Wyoming Territory
Skivbolag: Thunder Ridge Records/Hemifrån
År: 2013
CD

Kristina Stykos - Wyoming Territory

5-Beer

Wyoming Territory är femte albumet från americanaartisten  Kristina Stykos. Hennes låtskrivande handlar mycket om tid, plats och  identiteter. Kristina, som bor i Vermont, åkte till Wyoming för att hitta  inspiration till sitt låtskrivande inför skivan.

Låten ”Jackson” utspelar sig i Jackson, Wyoming, och  representerar det ultimata målet för hennes resa – platsen som personifierar  det förlovade landet där allt faller på plats och man blir en hel människa. Att hon har tagit starka intryck av sin  vistelse där råder ingen tvekan om på den här skivan, och det är en storslagen  plats med sina bergskedjor och betesmarker vid klippiga bergens fot. I innerkonvolutet  finns några bilder från området. Jag har inte lyssnat på Kristina Stykos före  jag hörde den här skivan, men enligt henne själv så är hon inte längre den  sångerska hon var för ett decennium sedan. Hon har tappat en stor del av sin  röst, vilket hon både upplever som frustrerande och förnedrande; fullt  förståeligt. Därför så gör hon sparsamt med uppträdanden numera, och försöker  få ut det mesta av sina inspelningar. Det påverkar också låtskrivandet som  anpassas till hennes nuvarande röst.

Kristina Stykos musik är en blandning av folk, country och  blues i ett och samma paket. Wyoming Territory är lyssningbar och smått  behaglig, men samtidigt inget man ringer runt till vänner och bekanta för att  upplysa dem om att den måste införskaffas utan fördröjning.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]