Amy Speace – The Killer In Me

Artist: Amy Speace
Titel: The Killer In Me
Skivbolag: Wildflower Records
År: 2008
CD

Amy Speace bodde i närheten av Manhattan där hon brukade spela på gymnasium, caféer, små klubbar, på gatan och i tunnelbanan, när hon upptäcktes av Judy Collins manager och fick skivkontrakt med Wildflower Records. The Killer In Me är hennes andra album och titelspåret fick utnämningen ”Song of the day” av NPR. Det blev upprinnelsen till en turné i USA och Europa, där hon uppträdde med Judy och Nanci Griffith samt Shawn Colvin. Amy tog chansen och flyttade till Nashville för att jobba på sin karriär.

Amy Speace är en singer-songwriter, vars musik sorterar under americana-facket. Hon har katagoricerats i samma anda som Patty Griffin, Lucinda Williams och Dar Williams, för att ge en liten vink om åt vilket håll hennes musik strävar. Låtarna på The Killer In Me är samtliga skrivna av Amy Speace. Det är relativt lugn platta, men samtidigt med bra tyngd i musiken. Det är full instrumentering på låtarna, men här fylls även på med lite trumpeter, som på ”Blue horizon” – en skön, lite speciell låt,  och cello på vackert melankoliska ”Haven’t learned a thing”. En annan soft låt som tilltalar mig är ”Storm warning” och countryklingande ”Would I lie”. Så det finns en hel del godis på The Killer In Me.

Jag ska väl inte påstå att Amy Speace lockar fram mördaren inom mig när jag hör den här skivan. Nej, snarare blir jag riktigt from och på gott humör, för The Killer In Me är genomgående en schysst platta, med en del variation.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]