Resan till jordens medelpunkt 3D

En historisk resa till jordens inre
Världens första live action-film i digital 3D-teknik

Resan till jordens medelpunkt 3D är en fascinerande uppvisning i digital 3D-teknik, som bygger på Jules Vernes klassiska science fiction-roman från 1864.

Det är inte bara själva 3D-effekterna som är hänförande i filmen; andra specialeffekter, ljussättning och miljöer har omsorgsfullt arbetats fram av ett team på nära 200 personer, för att ge rätt realistiska/surrealistiska bild av hur det ser ut vid jordens medelpunkt.

Utgår från originalromanen

När filmens manusförfattare tog sig an arbetet med filmen, var det viktigt för dem att värna om källmaterialet, men samtidigt skapa en modern historia. Trevor Anderson, spelad av Brendan Fraser, är en missförstådd vetenskapsman, som fortsatt sin försvunne brors arbete att finna en gömd värld vid jordens medelpunkt. Hans brorson Sean, gestaltad av Josh Hutcherson, kommer på oväntat besök för att bo hos Trevor en vecka. När Trevor visar Josh hans pappas tillbehörigheter så finner de Jules Vernes bok med en massa anteckningar. Dessa utgör underlag för en expedition till Island, där de anlitar bergsguiden Hannah, spelad av Anita Briem.

Äventyret tar sin början och snart hittar de vägen till jordens medelpunkt. En helt ny värld med fantastiska platser, människoätande växter, glödande fåglar, stora flygande pirayor och dinosaurier uppenbarar sig.

Bara början

I filmen lämnas öppet för en uppföljare – att hitta Atlantis. Det är ingen vild gissning att Resan till jordens medelpunkt 3D kommer att bana väg för fler filmer av det här slaget och 3D-filmer gör sig bäst på bioduk. Science fiction, äventyrsfilmer, fantasy och inte minst skräckfilmer är som gjorda för tekniken, men även andra genrer skulle fungera utmärkt. Det finns dock vissa sekvenser där 3D-tekniken inte gör sig så bra, till exempel när ett föremål i förgrunden är så nära linsen att det blir suddigt. Får filmmakarna bukt på det så är den nya flugan så gott som fulländad.

Från sju år

Resan till jordens medelpunkt 3D har en rekommenderad åldersgräns från 7 år. Filmen kommer nog hitta sina flesta fans från denna ålder och upp till tonåren. Storyn är inte filmens starka sida, så man får ta den för vad den är. Barn har inte samma krav på avancerade intriger och dramatik. Premiären var den 13 mars.

Resan till jordens medelpunkt 3D

Längd: 1 tim 32 min
Rollista: Jordan Fraser –Trevor Josh Hutcherson – Sean Anita Briem – Hannah
Regi: Eric Brevig
Manus: Michael Weiss, Jennifer Flackett och Mark Levin
Ansvarig för specialeffekter: Christopher Townsend

FAKTA: 3D-teknik

Vårt djupseende gör det möjligt att se bilder i 3D (tredimensionellt). Man bygger upp två bilder, en för vardera öga, från något olika synvinkel. Bilderna fogas ihop i våra hjärnor, vilket ger bilden djup.

På samma sätt fungerar 3D film. Man visar då två bilder på filmduken, och med hjälp av särskilda glasögon filtreras dessa, och hjärnan lägger ihop dessa till en flerdimensionell bild.

Tidig filmteknik gav möjlighet att via en grön och en röd bild som projiceras samtidigt på duken få 3Deffekt. Då behövdes glasögon med ett rött och ett grönt öga. Den mekaniska processen kunde ge en diffus bild, ofta gråaktig.

Den digitala tekniken idag, där bilden står helt stilla och projiceras med 144 bildflashar per sekund (72 till vardera öga) ger en flimmerfri bild. RealD-systemet som används i Resan till jordens medelpunkt 3D, använder cirkulär polarisation, där vänster öga ser bilder som snurrar motsols, och höger som snurrar medsols – cirkulär polarisation.

 Av Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad i Broderskap]