Whitey Morgan And The 78’s – Whitey Morgan And The 78’s

Artist: Whitey Morgan And The 78’s
Titel: Whitey Morgan And The 78’s
Skivbolag: Bloodshot Records
År: 2010
CD

Whitey Morgan, som i dagarna varit på en mindre nordisk turné, bangar inte för att kavla upp ärmarna och få lite skit under naglarna. Nej, här har vi en herre som är beredd att axla den mantel Waylon Jennings, David Allan Coe, Billy Joe Shaver med flera grundade under slutet av 60-talet och början av 70-talet – outlaw country! Redan då var det en motreaktion mot den urvattnade, uppoppade variant av country som producerades i Nashville och som blev så framgångsrik på radio och i försäljningsstatistiken. Och det är inte en dag för sent att ta upp denna kamp igen, då historien har en tendens att upprepa sig och det finns ett tomrum att fylla, som växer sig allt större vartefter de gamla hjältarna tappar av.

Whitey Morgan heter egentligen Eric David Allen och har skrivit flertalet låtar på den självbetitlade cd:n Whitey Morgan And The 78’s. Det  här är gruppens andra skivutgåva. Den första gavs ut 2008 och heter Honky Tonks  And Cheap Motels. Dessförinnan så gav de ut en självfinansierad ep, under gruppnamnet Whitey Morgan and the Georgia Waycross Farmboys. Det råder ingen som helst tvekan om att Whitey Morgan och hans bandmedlemmar är stora ambassadörer för outlaw-traditionen; med sitt vildvuxna skägg, sina tatuerade armar och framför allt med sin stora kärlek till denna genre hade Whitey passat bra på samma scener som tidigare nämnda herrar, vars musiktradition han nu hjälper att föra vidare. De egna låtarna på albumet är riktigt bra och står sig starka, sida vid sida om de inlånade ”Bad news” av John D. Laudermilk, ”Memories cost a  lot” författad av Billy Don Burns, ”Meanest jukebox in town” av Johnny Paycheck och Dale Watsons ”Where do ya want it?”. Live i Sverige var det traditionell  instrumentuppsättning med gitarr, bas, trummor, pedal steel och sång som gällde. Detsamma har man på skivan, men här har man även förstärkt vissa låtar med fiol, piano och munspel.

Det är inte utan anledning att man blir glad och upprymd när man hör Whitey Morgan och hans 78’s, för det här är riktigt, riktigt bra! Det är medryckande högklassig outlaw country där musikerna gör allting rätt och jag önskar bandet all framgång de kan få. För denna genre behöver ett rejält uppsving och det är dags för en ny generation att ta över och förvalta detta arv. Så se till att införskaffa ett ex. av Whitey  Morgan And The 78’s om du har möjlighet.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]