Tom Mank & Sera Smolen – Swimming In The Dark

Artist: Tom Mank & Sera Smolen
Titel: Swimming In The Dark
Skivbolag: Itacha Records/Hemifrån
År: 2013
CD

Tom Mank & Sera Smolen - Swimming In The Dark

5-Beer

Tom Mank och Sera Smolen har varit en duo sedan 1994. Tom Mank är en självlärd singers-songwriter och har utöver sitt arbete med Sera spelat i olika folk-, blues- och bluegrassband, medan Sera Smolen är klassiskt skolad cellist och har utöver detta samarbete spelat i ett antal olika orkestrar, hon har arbetat som lärare vid ett antal universitet och college, är grundare av Birmingham Cello Festival med mera.

Musiken Tom Mank och Sera Smolen spelar är en mix av blues, folk och improvisation och sorterar bäst under americana-paraplyet, om än kanske lite i utkanten. De är bägge poeter och texterna handlar om kärlek och jakten på sanningen. Här finns små historier som tragedin om ”Sergeant Oliver”, som blev skjuten av sina egna soldater för att de ville fira julen med fienden, och den självbiografiska ”Running like the wind” tillägnad Toms far. Det är en vemodig platta, den sjätte i ordningen från paret Mank/Smolen, där huvudinstrumenteringen består av akustisk gitarr, cello och violin. Men låtarna förstärks av inlånade musiker, vänner till Mank och Smolen, som Kathy Zieglers piano på ”Liberate the sun” och ”Tear down these walls”, Gait Klein Kromhops munspel på ”Quiet of the night”, Sergeant Oliver”, ”Sophie’s blues” och ”Long long life” – för att nämna några.

Swimming In The Dark är en ganska mörk och dyster skiva, men samtidigt stämningsfull och rätt skön. Den kräver dock sin dag och är inget man bara låter gå i bakgrunden eller när man partar eller städar och fejar. Efter ett tag tenderar musiken att bli lite mastig och man blir mätt.

Georg Ryttman 

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]