Scott McClatchy – A Dark Rage

Artist: Scott McClatchy
Titel: A Dark Rage
Skivbolag: McLis Music/Hemifrån
År: 2010
CD

A Dark Rage inleds med titelspåret, och i musiken så använder Scott McClatchy sig av det mest skotska som finns: säckpipa! Det funkar väldigt bra måste jag säga. Scott McClatchy är dock inte uppvuxen på de gröna slätterna i Skottland, utan i USA, men har inte glömt bort sina musikaliska rötter. Han spelar americana, ibland med skotska inslag, och har turnerat med artister som Steve Earl, John Hiatt och Little Steven.

”Come sunrise” är en countryrock-dänga som driver på bra med sitt tydliga elgitarrspel och distinkta trumtakt och ”The reason” mer singer-songwriter-stuk med akustisk gitarr i förgrunden och orgel i bakgrunden. I ”I’ll follow you” är det fiddle och flöjt som får huvudutrymmet. Så här finns lite gott och blandat för den som är vän av variation. Det fläktar på rätt bra i vissa låtar, och det är rätt mycket av pubmusik över albumets låtar. Det är inte svårt att se en fylld skotsk pub framför sig, knökfull med rödhåriga, skäggiga kraftkarlar i kiltar som skålar, vrålar och häller i sig skummande öl ur tvåliters sejdlar. Kanske platsar inte countryrocklåtarna i den miljön, men varför inte? Å andra sidan så finns nog inte så många kiltklädda skottar i  staterna heller.

Efter att ha lyssnat igenom albumet några gånger så måste jag säga att det inte alls är så tokigt. Sen tycker jag att han kan skippa att ge ut en låt som ”Redemption”, visserligen bara 46 sekunder lång, men ändå, bara för att han vill ha sin sons barnaröst på skivan, så tillför den inget för lyssnarna.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]