Maria Larssons eviga ögonblick

Sveriges Oscarkandidat: 
– Blivande succé på bio i höst

Maria Larssons eviga ögonblick är Jan Troells nya film, som har blivit utsedd att representera Sverige vid årets Oscarsgala.

Filmen bygger på en sann historia, ett kvinnoöde i Sverige under brytningstiden vid 1900-talets första år fram till slutet av första världskriget. Socialismen var i vardande, och huvudpersonen Maria Larsson, spelad av Maria Heiskanen, är en ung arbetarkvinna som vinner en kamera på ett lotteri.

Hon är gift med Sigfrid Larsson, och de får sju barn tillsammans. Sigfrid, gestaltad av Mikael Persbrandt, sliter hårt för familjens försörjning. När han håller sig nykter är han en omsorgsfull familjefar och make, men när han tar till flaskan förbyts han till en otrogen suput och ett svartsjukt svin.

Sigfrid är stor, stark och har kvinnotycke. Trots de få arbetstillfällen som ges har han lätt att få jobb, och tar det som bjuds. Men det är hårda tider och svårt att försörja en familj. Maria knäckar som piga och sömmerska när hon inte sköter hushållet. Hennes stora passion blir att fotografera. Fotografen Sebastian Pedersen är den som lär upp henne. Hans känslor för Maria består av en blandning av faderskänslor och ömsint förälskelse. Sebastian blir för henne en god vän och samtalspartner.

Maria visar sig vara en begåvad och intresserad fotograf. Hon fotar allt i sin omgivning, från barn och familj till detaljer och högheter. Hennes bilder blir en dokumentation av samtiden och kameran hennes bästa vän.

Skådespelarprestationerna är oftast lysande, Maria Heiskanen och Mikael Persbrandts porträtt är av högsta klass. Miljöerna är tidsenliga och ljussättningen sparsamt realistisk. Visst vore det roligt om Maria Larssons eviga ögonblick får med sig en Oscar hem. Oavsett hur det går med den saken så är det en av höstens stora biosuccéer.

Av Georg Ryttman

Titel: Maria Larssons eviga ögonblick
Sverigepremiär: 24 september
Längd: 2 tim 12 min
Regi och foto: Jan Troell
Manus:Jan Troell, Agneta Ulfsäter
Troell och Niklas Rådström

Skådespelare: Maria Heiskanen,
Mikael Persbrandt, Jesper Christensen,

Ghita Nørby, Amanda Ooms med flera.

 

 

 

 

 

 

[Recensionen är ursprungligen publicerad i Broderskap]