Mannerströms skaldjur

Det vattnas i munnen

Titel: Mannerströms skaldjur
Författare: Leif Mannerström
Bokförlag: Prisma

Så har då stjärnkocken och krögaren Leif Mannerström kommit ut med en receptbok med enbart skaldjur.

Varje recept har ett eget uppslag med stora inbjudande bilder, läckert illustrerade av Tomas Yeh och Lisa Nestorson. Varje recept har också en liten trevlig inledning med små förklaringar och/eller korta anekdoter. Leif förklarar stegvis och pedagogiskt hur rätterna ska tillagas. Mannerströms skaldjur är dock mer än en vanlig receptbok – det är en hyllning till alla dessa havets läckerheter.

Boken rymmer tips på sallader, soppor, omeletter, lasagne, crêpes, terriner, förrätter, huvudrätter, tja allt som tänkas kan för skaldjursälskaren. Här finns maträtter på hummer, ostron, krabba, räkor, musslor, scampi, havskräftor, krabba, pilgrimsmusslor, snäckor och sjöborrar. Vissa rätter tar kortare tid, och andra längre att tillaga, och en del recept kräver ingredienser som inte vanligtvis finns hemma i köket och därmed behöver man planera en del. Men det kan det vara värt!

Har du lite tid över och vill bjuda på något alldeles extra till helgmiddagen så finns här mycket att välja på. Och naturligtvis så är det färska råvaror som ska nyttjas, men det är oss vanliga dödliga förlåtet att fuska lite med den biten. Även om det så klokt framhålls i boken, att skaldjur är mat för gudar.

Av Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad i Broderskap]