Madonna – Like an Icon

Madonna – Like an Icon

Titel: Madonna
Författare: Lucy O’Brien
Översättning: Lena Karlin
Bokförlag: ICA Bokförlag

Madonna är en av världens största kvinnliga ikoner inom musikbranschen. Enligt boken är hon även den mest kommersiellt framgångsrika kvinnliga artisten någonsin. Lucy O’Brien, som har skrivit biografin om Madonna, är musikjournalist och har intervjuat massor med människor som befinner sig eller har befunnit sig i stjärnans närhet.

Krasst så finns det två sidor av Madonna: den målmedvetna och självsäkra artisten, som redan tidigt bestämt sig för att bli världsstjärna. Hon som alltid sätter karriären i första hand! Och så finns Madonna med ett betydligt mjukare inre, som långt ifrån alla uppfattar henne.

Madonna har byggt sin karriär, och de flesta låtar, på att utforska sexualiteten, olika aspekter och tabun, kontra det förbjudna och hämmande från hennes katolska uppfostran. Själv tycker hon inte att sexuella tabun och gudstron är oförenliga. I boken får vi följa Madonna från de svåra uppväxtåren, när hennes mor dog i bröstcancer och Madonna bara var fem år, och hennes kamp att ta sig fram som dansare, tills hon adopterade sonen David för ett par år sedan, vilket blev väldigt omdebatterat.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad i Broderskap]