Alias Means – Light Matter

Artist: Alias Means
Titel: Light Matter
Skivbolag: Alias Means Music
År: 2013
CD

Alias Means - Light Matter

7-Beer

Countrymusiken ligger och pyr i bakgrunden av Alias Means americana mest hela tiden. Ibland tar glöden fyr och flammar upp i lågor. Låtarna på Light Matter innehåller såväl lite rockigare tongångar som folkmusikinfluenser.

Det är mycket sen 60-tals- och tidig 70-talsfeeling över Alias Means musik. Ett exempel på det är ”Sleeves”, som skulle passa fint på någon av Bob Dylands gamla skivor, fast den har mer country i sig än Bobs låtar och är försedd med orgel samt ett ganska vasst gitarrsolo. Kanske är det mestadels Alias Means röst och sångstil som gör att tankarna drar åt Bob Dyland (lyssna till exempel på ”Lonesome valley blues”), men inte bara det. ”Things I can’t explain” innehåller såväl stämningshöjande steel gitarr, som munspel och piano. ”Last train” har däremot fått ett lite tuffare modernare sound. Man måste säga att det råder en del variation över materialet och musikerna som medverkar på plattan är inte oävna.

Alias har hunnit med att uppträda på etablerade scener, till exempel Ronnie Mack’s Barndance, där artister som Dwight Yoakam, Luncinda Williams och Rosie Flores karriärer startade. Och kanske kan hans sammansmälta mixtur av musikstilar göra honom till ett lite större namn. Vi får se om vi hör talas om honom mer framöver. Light Matter är i alla fall en bra platta och en vettig början.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]