The Long Gone Smiles Band – The Most Important Part

Artist: The Long Gone Smiles Band
Titel: The Most Iimportant Part
Skivbolag: Blue Standard Music
År: 2010
CD

Det har gått tre år sedan The Long Gone Smiles Bands förra skivsläpp. Även om tiden förändras successivt så viker sig inte gruppen en musikalisk tum från sitt ideal – att producera och framföra nya countrylåtar så som det lät i slutet av 20-talet och fram till sent 50-tal. Av The Most Important Parts 15 låtar är samtliga skrivna av Michael H. Lindgren, förutom Jimmie Rodgers ”The mystery of number five” – en av åtskilliga gamla passionerade countrysånger om tåg och livet vid järnvägen – och de instrumentala ”Remote mountain memories”, vilken har skrivits av Sven Faringer, bandets egen fiddler, och ”Howlin’ rag”, som gruppen dobro- och mandolinspelare Ove Sundeson har gjort.

Trots att The Long Gone Smiles Bands musikaliska ideal nästan är lika gamla som forntidsödlorna, så är det inte fråga om någon repig gammal vinylskiva där nålen har fullt sjå att hålla sig kvar i spåren. Nej, stämningen av en gammal epok återuppstår ändå, om än ny och fräsch. Och  framförandet är lika proffsigt som vanligt när det här gänget kör sitt race. Här finns de förväntade hyllningarna, där Hank Williams och Jerry Rivers får sina sedvanliga textrader. Även Don Helms, liksom Jerry Rivers medlem i The Drifting  Cowboys, hänger med på ett hörn och mycket nostalgi blir det!

Gillar du soundet av gamla vintageinstrument och tycker att det bästa du kan bjuda dina grannar på är Hank Williams ”Lovesick  blues”, så är inte steget så värst långt till att införskaffa The Most Important Part.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]