John Henry – Rural Dwellers

Artist: John Henry
Titel: Rural Dwellers
Skivbolag: John Henry
År: 2012
CD

John Henry var en färgad amerikansk folkhjälte, som arbetade med att hamra och mejsla sten i byggandet av tunnlar för järnvägståg. Han ställde upp i en tävling emot en ångdriven hammare och han vann, för att sedan dö med hammaren i hand. Hans kamp – människa mot maskin – har skildrats i många låtar, berättelser, romaner och pjäser. Den svenska bluegrass- och oldtimegruppen, med samma namn, framför istället sina sånger med stålsträngade instrument, munspel och sång, snarare än med hammare och mejsel.

Piteåbandet består av Mikael Backman, munspel, banjo och sång, Erik Berggren, resonator banjo, gitarr, mandolin och sång, Jonas Lindberg, ståbas och sång, samt Ulrika Weinz, gitarr och sång. Rural Dwellers är gruppens andra album. Texterna handlar ofta om döden i dess olika skepnader,  olycklig kärlek och slitsamma arbeten. Inspirationen har de hämtat från bland andra Carter family, Dr Ralph Stanley och Doc Watson, men också från Gillian Welch, David Rawling och Old Crow Medicine Show. Själva framförandet av musiken är proffsig och medryckande. Inspelningen är ren och välljudande och samtliga instrument kommer till sin rätt, där munspelet utmärker sig gentemot många andra band inom denna genre.

Den här versionen av  John Henry slipper som tur är att slåss mot maskiner och kan istället ägna sig  åt sin musik. Det gör de helt okej, även om jag inte tycker att låtarna sätter sig riktigt som jag önskar alla gånger. Hur som helst så är Rural Dwellers ett trevligt album på det hela taget.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]