Merle Haggard – Working In Tennessee

Artist: Merle Haggard
Titel: Working In Tennessee

Skivbolag: Vanguard
År: 2011
CD

Den gamle kämpen Merle Haggard är aktuell med ett nytt album – Working In Tennessee – som kommer ut på skivdiskarna den fjärde oktober. Den  74-årige Merle vägrar tydligen att lägga hatten på hyllan. Trots att han 2008 fick diagnosen lungcancer och tvingades operera bort en del av den ena lungan, så klarar han fortfarande av att sjunga, även om det vore att begära för mycket att rösten ska vara lika kraftfull som på 60- och 70-talets många fina album så håller den förvånansvärt bra. Han har heller inte slutat turnera, men att önska få se honom i Sverige är nog att önska för mycket. Att han gör det så bra som han ändå gör är fantastiskt. Så säger Merle också att musiken får honom att leva.

Working In Tennessee inleds med en jazzig låt som bär samma titel som albumet, det är ett lite märkligt val av inledningsspår kan tyckas, då det är skivans svagaste spår. Annars håller skivan god klass. Med sig på inspelningen har han en del familjemedlemmar och några från Willy Nelsons familj. Frånsett en fin version av T.J. Arnalls ”Cocain blues” och Jackson, i vilken Merle gör en duett med sin hustru Theresa, så har han skrivit eller varit med och skrivit allt material på skivan. Hur många 74-åringar mäktar med  det? ”Sometimes I dream” har hans dotter Jenessa Haggard varit med och skrivit och i nyversionen av ”Working man blues” medverkar Merles son Ben Haggard och Willy Nelson själv. Så det är till stor del ett familjeprojekt. I ”Too much  boogie woogie” hyllar Merle kollegor som Willy Nelson, Marty Stuart och Conni  Smith.

Working In Tennessee kommer inte att höra till Merle Haggards allra bästa album, och når inte samma höjder som till exempel Johnny Cashs All American Recordings-serie, men albumet är ändå ett måste för den riktige Merle Haggard-älskaren. Att fortfarande prestera så fin musik är inte alla förunnat när man passerat pensionsåldern med råge. Den gamle outlaw-gubben kan fortfarande beröra med sin musik och albumet innehåller många fina stycken, så jag rekommenderar med nöje ett litet höstinköp.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]