Honky Tonk Hustlas – South Of Nashville

Artist: Honky Tonk Hustlas
Titel: South Of Nashville
Skivbolag: Brown Glove Music
År:  2011
CD

Alabama-baserade Honky Tonk Hustlas är ett gäng musiker, vilka spelar en mix av traditionell rotmusik från södern och högoktanig honky tonk från hjärtat av Dixie. Förebilderna är Waylon Jennings och Johnny Cash och inspirationen kommer från den country som spelades på 50-talets barer. Gitarristen och sångaren T. Junior har en tidlös röst som skulle passa väl så bra in på Hank Williams dagar, som den gör i nuet. I övrigt är det upprätt bas, fiddle, mandolin, dobro och elgitarr som utgör ljudbilden på skivan.

Någonting har blivit rejält fel när det skrivs om Honky Tonk Hustlas som undergroundcountry, på grund av den popcountry som dominerar så stor del av denna genre i USA idag. För det här är the real thing och du som älskar riktig, traditionell countrymusik bör absolut låna ut ett öra till den här skivan. T. Junior har blivit kritiserad av en del amerikanska recensenter för sina texter, som till stor del handlar om drickande, självmord, party, depressioner, relationer, hat och död, men det finns också många som försvarar dem, då det i grund och botten handlar om historieberättande. Den kristna konservativa högern och dess förespråkare i USA har ju som tradition att vara på musiker som skriver på ett sätt som inte passar dem.

Musiken på South Of Nashville är ärlig och rakt på, och som tur är så har de valt att inte befinna sig mitt i den ofta så trista musik som produceras i Nashville, utan till söder om den. Många nämner Honky Tonk Hustlas i samma anda som Hank Williams III, och  kan sorteras in bland de nya band som för outlaw-traditionen vidare.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]