Hello Sweden, I’m Johnny Cash

Titel: Hello Sweden, I’m Johnny Cash
Författare: Börje Lundberg och Lasse Lindberg

Förlag: Reverb
År: 2007
Bok

Är du en riktig Johnny Cash-freak eller en stor älskare av countrymusik? Då är den här boken med största sannolikhet av intresse för dig. Hello Sweden, I’m Johnny Cash är en bok som frossar i detaljer kring allt som har med Johnny Cashs Sverige-besök genom åren att göra.

Här finns uppgifter om alla de gånger Johnny varit i vårt land, från första besöket och fram till hans död; var och när han spelat samt med vilka musiker, sångerna han sjöng, hans förhållande till sina svenska fans och vad de svenska medierna skrev om honom. Men vi får också komma Johnny in på livet genom den speciella vänskap han utvecklade med Lasse Lindfors, som redan i de övre tonåren blev god vän med Johnny och hans familj; en vänskap som varade fram till Johnnys död 2003. Många av dessa personliga berättelser och betraktelser står för den stora behållningen av boken. Vi får inblick i Johnnys andlighet, drogproblem och syn på sin musik.

Boken är rik på bilder, men med blandad kvalitet. Många foton kommer från privata fotoalbum och en hel del bilder är rätt ointressanta och suddiga etc. Sammantaget är detta en trevlig, intressant och smal bok för de inbitna countryfansen.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad i Broderskap]