Helldorado – Bones In The Closet

Artist: Helldorado
Titel: Bones In The Closet
Skivbolag: CCAP/Hemifrån
År: 2012
CD

Helldorado - Bones In The Closet

8-Beer

Helldorado är en norsk grupp från Stavanger som startades våren 2001. Flertalet medlemmar i bandet spelade tidigare i The Tramps, men de ville vidga sitt musikaliska landskap och bildade Helldorado. De inledande spåren på Bones In The Closet ”Gallow’s bird” och Misery and wide” har starka texmexinslag, som för tankarna till gamla spagettiwesternrullar med Clintan, Lee van Cleef och gänget. Men killarna i bandet är även inspirerade av film noir, cowpunk, surfrock, psychobilly/gothabilly med mera.

Helldorado beskrivs som ett countryrockband. Deras mix av blues, country, folk, rock och andra genrer smälter ihop till en härlig samling låtar som inte går att motstå. En varning ska dock utfärdas till Countrywoods läsare att gruppens musik håller sig långt ut i ödemarken utanför traditionell country. ”Dead world” är till exempel en riktigt skär och ren röjig rocklåt. Bones In The Closet är tremannabandet Helldorados femte album. Gitarristen och sångaren Dag Sindre Vagle är gruppens frontfigur. Tätt bakom honom står basisten Hans Wassvik och trummisen Morten Jackman. Med sig på trumpet har de Ole Ellingsen, som nästan blivit som en fjärde medlem i bandet. Titelspåret ”Bones in the closet” är en av dessa sköna låtar där Ole Ellingsen medverkar.

Helldorado är definitivt en intressant grupp och Bones In The Closet en riktigt bra platta. Låtarna är starka och originellt framförda, och det finns egentligen ingenting alls att klaga på. De här skulle jag vilja se spela live i Sverige.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]