Emily Herring – Your Mistake

Artist: Emily Herring
Titel: Your Mistake
Skivbolag: Emily Herring/Hemifrån
Årtal: 2013
CD

Emily Herring - Your Mistake

8-Beer

Redan från första tonerna av Your Mistake så vaknar man till liv och inser att det här är en skiva väl värd att lyssna till. Texas-tjejen Emily Herring är influerad av traditionell countrymusik, tejano (tex-mex), western swing och southern blues. Hon fann såväl countryn som punken och rockabillyn när hon studerade musik i unga år. Hennes starkaste influens från unga år är Willy Nelson.

Efter en sväng till Portland, Oregon, för att lira punkrock och uppleva queercorepunkrörelsen som haft ett starkt fäste där i början av 2000-talet men som tog slut på fem år, så flyttade Emily tillbaka till Texas för att komma närmare den countrymusik hon håller så varm. Och det gjorde hon uppenbarligen rätt i. Emily Herring har en härlig countryröst med en handfull av Texas-accent, en tilltalande dos twang och en vacker och knivskarp klarhet. Hon visar sig samtidigt vara en riktigt gedigen låtskrivare och det finns en stor säkerhet och ärlighet i materialet — hon ber helt enkelt inte om ursäkt för sig; med rätta! Texterna handlar en hel del om hennes egna liv och titelspåret ”Your mistake” är en skön honky tonk-bit och samtidigt den mest rakt-på-gay-låt hon skrivit. Hennes musik är stark och rättfram.

Att som öppet lesbisk i Texas lira ren och skär country kan säkert stöta på patrull här och var, men för dem som bortser från såna trivialiteter som andra personers sexuella läggning, och ger sig hän till musiken så är det verkligen inget misstag att köpa Your Mistake!

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]