Pat Green – Songs We Wish We’d Written II

Artist: Pat Green
Titel: Songs We Wish We’d Written II
Skivbolag: Sugar Hill Records
År: 2012
CD

Patrick Craven Green, som han heter på riktigt, är född i San Antonio, Texas 1972, och har drygt 10 album bakom sig. Han har turnerat med bland andra Willy Nelson. Med albumet Songs We Wish We’d Written II, ville Pat Green spela in ett album som reflekterar över de olika variationer av låtar som inspirerat honom som artist, och som visar hur han utvecklas i sin musiksmak. Den ska samtidigt ses som ett avstamp för nästa steg i Pat Greens karriär. Samtliga låtar på skivan är skrivna av andra personer.

Pat Green spelar huvudsakligen modern countryrock, och Songs We Wish We’d Written II är inget undantag, även om det också finns lite lugnare inslag. Det faller sig naturligt att han gör en cover på sin favoritartist Tom Pettys ”Even the losers”, Lyle Lovettes ”If I had a boat”, Jon Randalls ”Austin” eller Joe Elys ”All just to get to you”. Det är ett moget sound med en tuff approach som dominerar på albumet, men här ryms också balladerna ”If it  werent for you” och ”Soulshine” som är en soulig låt med Hammond orgel och distad sologitarr. ”The world I know” framförs med vackert stråkspel och är ytterligare en låt som skiljer ut sig från den lite tuffare countryrocken.

Pat Green är stor i Texas, men man ska inte förvänta sig att det låter som gammal hederlig Texas-country för då biter man sig i läppen. Kvaliteten på låtarna varierar och det är en okej skiva, men den överraskar inte. .

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]