Gomorra
Titel: Gomorra
Regissör: Matteo Garrone
Skådespelare: Toni Servillo, Gianfelice Imparato, Maria Nazionale med flera.
Tid: 135 minuter
Gomorra är en italiensk film om Camorran, den italienska maffian. Det är en realistisk skildring på europeiskt vis, av hur gangstrarna i Italien agerar och hur inflätade de är i samhället; där de är en integrerad del av vardagen; något man växer upp med som en naturlig del av samhällskonstruktionen. Alltså ingen action-film à la Hollywood, men det förekommer ändå en hel del våld, då denna kultur, sprungen ur den sydländska hederskulturen, bygger på begrepp som beskydd och vedergällning.
Filmen bygger på Roberto Savianos omtalade reportagebok om Camorran i Neapel, med samma namn som filmen. Roberto Saviano lever, efter att boken publicerats, under dödshot från den italienska maffian.
Gomorra utspelar sig i Scampia, en förort till Neapel, där narkotikahandeln är utbredd bland de nedgånga märkliga husen ”La Vele – seglen”. Tony Montana – Al Pacinos karaktär i Scarface är förebild för ungdomarna som växer upp i slummen, och drömmer om att själva bli bossar. Det är en hård verklighet, där hoppet om ett bättre liv finns i att klättra i Camorrans hierarki, där ingen vågar sticka upp och där maffian till och med har ett eget pensionssystem till före detta lojala underhuggare.
Karaktärerna i filmen lär vi aldrig känna på djupet, varmed risken för att biopubliken ska ”heja på” skurkarna, vilket blir effekten i Gudfadern och Scarface, aldrig infinner sig. Det är en naken och kall miljö. Ingen kostymfilm. För maffiabossarna vill inte sticka ut, utan klär sig som gemene man, även om de kör dyra bilar, bor i lyxvillor och bär uppseendeväckande guldsmycken.
Här finns Totó (spelad av Salvatore Abruzzese), som i tidig ålder börjar som springpojke åt maffian och som successivt jobbas in i organisationen, här finns maffiabossen Don Ciro (spelad av Gianfelice Imparato), som inte drar sig för att statuera exempel genom att avrätta tonåringar som utmanar hans ställning, och här finns alla tänkbara figurer på alla möjliga nivåer som får Camorrans nätverk att fungera.
Gomorra är i allra högsta grad aktuell, och visar på vilka problem som det för med sig när regeringar och polisväsende visar en alltför stor flathet inför den organiserade kriminella brottsligheten, och låter den få fäste som en del av samhället.
Georg Ryttman
[Recensionen är ursprungligen publicerad i Broderskap]