Spike Flynn – It’s Alright

Artist: Spike Flynn
Titel: It’s Alright
Skivbolag: Spike Flynn
År: 2009
CD

Spike Flynn är en australiensk singer-songwriter med storytelling på schemat. Ett par av hans låtar på albumet It’s Alright förmedlar en stämning i paritet med Tom Waits där texterna är av största vikt. Spike Flynn sjunger eller pratsjunger sina sånger med en poetisk ton och berättar historier om relationer och människor som inte alltid är de mest  lyckligt lottade i samhället. Det är historier om människor i småstäder och människor i storstaden, sånger om glädje och sorg, om styrka och svaghet, med en förhoppning om att det ska leda till acceptans och förståelse. Mycket förmodligen självupplevt från hans turbulenta ungdomsår.

Titelspåret ”It’s alright” är en jazzig låt om människors vardag och drömmar som aldrig slår in, med rökigt saxofonlir av Mickey Young och faktiskt något så udda på sådana här skivor som en synth. Även ”Silver nitrate seranade” förmedlar samma sköna stämning, medan ”Hard times” är en popigare countrylåt, dock utan samma charm och känsla. Tyvärr så håller inte skivan samma höga standard rakt igenom, som på de första låtarna. Möjligen (troligen?) beror det på att materialet på skivan dels är nyskrivet, men dels  också består av gammalt material. ”The penny whistle lament” är en stilfull ballad, men det finns andra lugna låtar som inte håller samma klass.

Spike Flynn faller inom americana-facket, med lite blandad kvalitet. It’s Alright är ett alright album och även om skivan inte håller hela vägen så finns där en del sköna låtar.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]