Från Abba till Zeppelin Calveros 70-tal

70-tals nostalgi i bilder

Titel: Från Abba till Zeppelin Calveros 70-tal
Fotograf: Torbjörn Calvero
Texter: Christer Olsson
Bokförlag: Prisma

För oss som växte upp under 1970-talet, när bland annat glamrocken, hårdrocken och punken slog igenom, så ryker nostalgin het i den här boken. Från Abba till Zeppelin bygger på ett urval bilder ur fotografen Torbjörn Calveros arkiv.

Här ryms foton av David Bowie, Rolling Stones, The Clash, Bob Marley och Led Zeppelin, sida vid sida med artister och grupper som Abba, Ike & Tina Turner, Bob Dylan, Queen med flera. Till många av bilderna har Christer Olsson, journalist, skrivit personliga texter, baserade på fakta, sina egna upplevelser och historier från hans och Torbjörn Calveros möten med artisterna ifråga.

Det här var en tid då det var lätt att vara musikjournalist och/eller rockfotograf; då artisterna var tillgängliga på ett helt annat sätt än idag, och då man inte blev  avvisad när man plåtade musikerna från scenkanten. Genom sitt arbete och växande positiva rykte fick Torbjörn Calvero även möjlighet att plåta artisterna back stage, från scenen, på hotellrummen etcetera. Det är inte utan anledning att man som delvis rockfotograf tycker att utvecklingen har gått åt fel håll.

Det här är helt och hållet en fotobok med kompletterande texter, och för oss som sett många av de konserter som bilderna illustrerar är det extra roligt. Det tycks också ligga i tiden med fotoböcker från 70-talet då förlaget Premium Publishing precis har givit ut en bok med ett urval bilder från deras utgåvor av poptidningen Poster.

Av Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad i Broderskap]