Floatstone – Meet Floatstone

Artist: Floatstone
Titel: Meet Floatstone
Skivbolag: Floatstone/Hemifrån
År: 2012
CD

Floatstone - Meet Floatstone

3-Beer

Bakom pseudonymen Floatstone står Brick de Bois’ från Belgien. Han sjunger och spelar akustisk gitarr, och enligt sin egen hemsida så påstås hans musik jämföras med bland andra Joni Mitchell, Tom Waits, Suzanne Vega, Elvis Costello, Morissey, Ry Cooder, Andy McKee och Neil Young. Huruvida  det stämmer får var och en avgöra själv, jag hittar inte många likheter i alla fall. Och definitivt inte några kvaliteter som är jämförbara med dessa artister.

Musiken beskrivs som indie/folk/singer-songwriter. Det skriver jag under på, men redan vid första anslaget så känner jag att det här nog inte kommer att funka för mig. Då gäller det att bita ihop, sträcka på ryggen och lyssna extra noga; för att ge musiken en ärlig chans. Sagt och gjort: men, nej! Det är tyvärr en riktigt trist lyssning. Ooriginellt och sömnigt. Dovt och  blekt. Han är ingen stor sångare och ingen stor gitarrist eller låtskrivare heller. På ”Lycky star” förstärks gitarrspelet och sången med lite bongotrummor och triangelspel (eller liknande). Floatstone står själv för även denna  instrumentering. Till skivans bättre spår hör ”The power of the heart”, medan jag inte alls förstår en låt som ”Shoes”, som är fullständigt ointressant.

Jag vet inte om Floatstone syftar på att pimpsten är lätt och flyter, men det ligger kanske något i det i så fall. Musiken är inte direkt solid och borrar sig in i hjärtat hos lyssnaren, utan väger snarare lätt och försvinner ut i tomma intet.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]