David Ferguson – David Ferguson

Artist: David Ferguson
Titel: David Ferguson
Skivbolag: Universal Music
2012
CD

David Ferguson är aktuell i dagarna med sitt självbetitlade album. Nashville-musikern och producenten agerade musiker/ljudtekniker/mixare på Anna Ternheims senaste  album ”The Night Visitor” och var musical director och ljudtekniker åt The Highwaymen när de var I Sverige på 1990-talet. Men David Ferguson har en  lång och gedigen karriär bakom sig som musiker och ljudtekniker och har arbetat med namn som Johnny Cash (i 25 års tid), Emmylou Harris, Paul McCartney och Waylon Jennings, för att droppa några få namn.

Samtliga låtar på albumet är skrivna av David ”Fergie” Fergusons gamla mentor Jack Clement, och i vissa fall någon medkompositör till denne. Bland annat ryms här en fin version av ”I got a thing about trains”, som annars är mest känd i Johnny Cashs tolkning. David Ferguson har en mogen countryröst och har för avsikt att få sin musik att låta tidlös country. Det lyckas han bra med. Han gillar inte synthar och undviker helst all form av effekter. På skivan har han med sig tunga musiker som Will Oldham, Matt Sweeney, David Roe och Del McCoury. Ferg har sagt i en intervju att han är less på dagens ytliga countryscen, där utseendet är viktigare än talang. Och det uttalandet är vi väl  alla överens om?

David Ferguson har gjort ett gott dagsverke med sitt soloalbum, och lyckas mycket väl med att framföra de utvalda bitarna ur Jack Clements låtskatt som de vore hans egna. Det här är absolut en skiva som jag kommer att spela många gånger framöver, och det lär jag inte bli ensam om.

Georg Ryttman

Läs intervju med David Ferguson!

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]