John Edwin Entertainment – Stories Of The Past

Artist: John Edwin Entertainment
Titel: Stories Of The Past
År: 2010
CD

John Edwin, som egentligen heter Peter Danielsson, är musiker och skådespelare från Östersund. John Edwin sätter emellanåt upp enmansföreställningen John Edwins  enmansvaudeville – vilket är en musik- och berättarföreställning med countrymusik, fingerpicking, skrönor och clogging som ingredienser. Emellanåt får han dock hjälp på scenen av antingen Per Fröling eller Peter Rousu, som då trakterar basen. Utöver sitt egna projekt spelar Peter Danielsson också banjo, gitarr, fiol och sjunger i bluegrassbandet Blue Mountain Boys, och vid sidan av stå på scen så undervisar han i gitarr-, fiol- och banjospel. Stories Of The Past innehåller låtar från showen, men cloggingen har ersatts av trummor på några spår, och lite annat smått och gott har lagts på skivan som inte ryms i  föreställningen. Samtliga låtar på plattan är skrivna av Peter Danielsson.

Det som dukats upp på Stories Of The Past är väldigt mycket amerikansk folkmusik, rootmusik och storytelling; det är avskalat, enkelt och låter tidvis väldigt gammaldags. Vissa låtar, som ”Forever” och ”Let the good  times rule” är mixade för att låta som de vore inspelade för väldigt länge sedan. Det är egentligen bara knastret som saknas. John Edwin lyckas därmed att fånga den stämning väl, som jag tror att han också vill uppnå med sin skiva. Instrumenteringen består av bas, soft trumspel, munspel, akustisk gitarr och banjo. På ”Stories of the past” lånar man även in en pedal steel, vilken spelas av John Nashville Arveli.

De som är inne på gammal amerikansk folkmusik och liknande tycker jag absolut ska ta och kolla upp Stories Of The Past. Beträffande min personliga  smak så tycker jag att det kan bli lite enahanda, men det är som sagt också en fråga om vad man gillar.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]