Ellen Kay Band – Smooth

Artist: Ellen Kay Band
Titel: Smooth
Skivbolag: Crazy Love Records
År: 2013
CD

Ellen Kay Band - Smooth

7-Beer

Medan Ellen Kay Krantz och Thomas Palin skrev  låtar till gruppens debutalbum On The Countryside, så var de kraftigt influerade av amerikansk folkmusik,  country och bluegrass. Detta ledde till att ett gäng låtar som inte fick plats  på första skivan istället kom att sparas till uppföljaren Smooth.

Anledningen till att Ellen Kay Band fick titeln  Smooth förklaras med att materialet är lite seriösare och lugnare än på  debutalbumet, även om jag tycker att lite rockigare country och rockabilly är  nog så seriöst i sig. Lite kul är att låten ”On the countryside” hamnat på  Smooth och inte på debutskivan som bär låtens namn som titel. Visst är det lite  mer renodlade countrylåtar på Smooth och rockabillydragen är bortskrapade, undantaget  ”A plan”, som är lite modernare stuk och den sämsta låten på skivan. ”Know me  that well” ligger också utanför ramen. Bäst är Ellen Kay Krantz i övriga sju  låtar av de nio som hamnat på Smooth. Vet ej om dessa två åkte med på ett  bananskal, för att man ändå inte hade tillräckligt mycket bra överblivet  material. Det är lite synd, då plattan i övrigt är väldigt bra.

Nu väntar jag med spänning på att få höra vilken  väg Ellen Kay Band tar på nästa skiva. Om de återgår till en blandning av country  och rockabilly, som på första skivan On The Countryside, om de fortsätter med  mer renodlad country som på Smooth, men skalar bort de modernare tongångarna,  eller om det blir ett mischmasch av alltihop. Intressant blir det.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]