Patrick Crowson – A Mile Past The Dead End

Artist: Patrick Crowson
Titel: A Mile Past The Dead End
Skivbolag: Patrick Crowson/Hemifrån 
År: 2012
CD

New York-bon (Brooklyn) Patrick Crowson lirar americana åt folkmusikhållet och bjuder på såväl slidegitarr och fingerspel som bluesharmonier på munspelet. Med sig på skivan har han som gästartist J. Allen, som också har producerat albumet och med vilken han varit ute och delat scen under turnénamnet ”Brooklyn Dark Folk & Bedroom Epic”.

Sångerna på A Mile Past The Dead End hanterar ämnen om både förluster och hopp. Det är mestadels en lågmäld skiva, där texterna är det centrala. Patrick Crowsons röstläge ligger i linje med en yngre Bob Dylan och låtarna får en stundtals att tänka på både Dylan och Neil Young, men Patrick Crowson behåller i det stora hela sin särprägel. Ibland  låter Patricks röst lite smått gnällig när han sjunger, som på ”High stakes”. Omslaget till skivan är väldigt fattig på information och inte ens låtarnas titlar står. Det gör de heller inte på själva skivan. De elva spåren håller dock på i en dryg timme sammanlagt. Musiken går aldrig riktigt igång och man tappar emellanåt koncentrationen.En del låtar är rejält sega, men det finns också partier i  låtarna som känns mer relevanta.

Sångerna på A Mile Past The Dead End förmår inte att greppa tag om lyssnaren, utan de avlöser varandra i bakgrunden en efter en. Visst hittar man några små detaljer som gör att man rätar på sig för att höra om det kan vara något, men det mesta blir ett sömnpiller.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]