Marjorie Cardwell – In Another World

Artist: Marjorie Cardwell
Titel: In Another World
Skivbolag: MadCar Records/Hemifrån
År: 2012
CD

Den i Irland födda, men numera boende i Australien, singer-songwritern Marjorie Cardwell, som tragiskt diagnostiserades med en hjärntumör tidigare i år, har i och med In Another World utkommit med sitt debutalbum. Den inledande ”Hole in my head” handlar just om hennes sjukdom. Trots det hemska som hänt är det en sång om hopp och kärlek till hennes närmaste, samtidigt som ljudet från sjukhusapparater monotont ljuder i bakgrunden låten igenom.

Marjorie Cardwell har en vacker och fin röst. Kolla till exempel in ”Not on your own”. Hennes musik har en del retrokänsla över sig; allt från den R&B som lirades på 60-talet, till folk, ballader och pop. Marjorie väjer heller inte för att variera instrumenteringen på låtarna. På “In my eyes” spelar hennes son Samuel Cardwell lap steel, och på såväl “All over the world” som på Not on your own” spelar Samuel på sin Korg syntheziser. En del låtar innehåller klockspel och även en ukulele kommer till användning på skivan. Albumet är väldigt mycket en familjehistoria. Förutom nämnde Samuel så lirar även indiemusikern CD Cardwell ett flertal instrument på plattan. Även Joel Cardwell är med och musicerar. Som om inte Marjories tumör är tillräckligt så avled skivans trummis, tillika en god och nära vän till familjen Cardwell, Chris Haylock i cancer innan skivan hunnit lanseras.

In Another World är en öppenhjärtlig historia, med famljemedlemmar och goda vänner som musiker, samt med låtar som innehåller personliga texter och reflekterar över den situation Marjorie och hennes närstående befinner sig i. Låtarna överlag är dock inte lika starka som familjetillhörigheten på plattan och bäst är just ”Not on your own”.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]