Champagneflickan – en svensk strippa berättar

Inblick i en annan värld

Titel: Champagneflickan – en svensk strippa berättar
Författare: Caroline L Jensen
Förlag: Lind & Co

Champagneflickan är en sann berättelse om en ung svensk tjej som efter en lägenhetsbrand, skuldsatt gav sig in i strippbranschen för att få snabba pengar. Och som blev kvar där lite längre än tänkt.

Caroline L Jensen berättar öppenhjärtligt och utan omsvep sin historia; hur hon efter att ha blivit dumpad ur sin första riktiga relation, pank och ensam med två katter ändå lyckades få en egen etta. När den värsta saknaden efter pojkvännen lagt sig började hon träffa nya människor och en kväll efter ett krogbesök hade hon nattligt sällskap med sig hem. Medan de delade badkar startade en brand i lägenheten.

Livet slogs åter i spillror, men Caroline fick hjälp av hyresvärden att under renoveringen bo i en del av en överbliven trea i samma fastighet. Sedan följde en kamp mot Socialen för att få pengar till livets nödtorft, och hade Caroline inte haft sin mor till hjälp hade hon inte lyckats övertala kvinnan på Soc. Och då hade katastrofen varit ett faktum.

Det som sedan slog hål på den sista gnistan av ”det ordnar sig” var det oväntade ekonomiska krav på självrisken, 36 400 kronor, som hyresvärden överlämnade efter branden. Efter att ha sett en annons om ”stippdansöser sökes” där det utlovades goda förtjänstmöjligheter, såg Caroline sin chans att reda ut alla ekonomiska problem och komma på fötter, en gång för alla. Sagt och gjort så strippade hon på privata fester och höll enskilda föreställningar mot betalning i Malmö-trakten. Rickard, som höll i trådarna, tog en mindre provision på det Caroline drog in, och höll henne med kunder, och beskydd om det skulle bli nödvändigt.

Ganska snart visade det sig att arbetstillfällena var få, och Rickard hjälpte Caroline med att få jobb på en strippklubb i Köpenhamn. Jobbet gick ut på att sälja champagne för tusentals kronor flaskan, att umgås med kunderna, få dessa att köpa mer skumpa, samt att göra ett par strippnummer per kväll. De flesta flickorna på klubbarna prostituerade sig, vilket var frivilligt, och de pengar de tjänade på den delen av verksamheten fick de själva behålla. Ingen sexuell fysisk kontakt fick dock ske på klubbarna. Caroline undvek att prostituera sig, men tjänade ändå stora pengar på sin champagneförsäljning. Hon var exhibitionistiskt lagd och trivdes med att dansa naken inför främmande män. Under den första perioden lekte livet. Men även om hon betade av sina skulder efter den överenskomna planen, så hade hon aldrig några pengar över. Allt gick åt till dyra kläder, och till att bjuda kompisarna i Malmö på dyra krogbesök när hon hade ledig tid.

Istället för att återuppta sina avbrutna juridikstudier förlängde hon tiden på strippklubben. Men efter ett tag blev det alltmer påfrestande; de eviga champagnefyllorna (tjejerna drack några flaskor per kväll, och när en flaska var slut fick de inte sitta kvar hos kunden, om han inte köpte en till, vilket gav dem provision) och det monotona livet. När hon sedan blev förflyttad till en sämre klubb, med sämre förtjänstmöjligheter blev tankarna på att ge upp livet i Danmark allt starkare. Samtidigt som hon blivit förälskad i en discjockey i Malmö. En väldigt otäck händelse fick henne till slut att göra slag i saken – tjejen tillika kollegan i rummet mitt emot hennes, blev brutalt mördad medan Caroline och en tjej till gömdes sig på Carolines rum i mörkret och hörde de fruktansvärda skriken.

Det är en intressant historia Caroline berättar i sin bok, om en värld som är okänd för de flesta av oss, men som finns i vår närhet. Och det faktum att det inte handlar om någon missär, utan om frivillighet i de fall där det förekommer lyxprostitution (ingen av tjejerna tar mindre än 5 000 kronor betalt och ofta mer än så). Väsensskillt från sexhandel som trafficking och prostitution för några få hundringar per kund, för att få ihop till tunga droger som injiceras med skitiga nålar på någon offentlig toalett.

Av Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad i Broderskap]