Calaisa – Calaisa

Artist: Calaisa
Titel: Calaisa
Skivbolag: Humphead
2006
CD

Askungesagan Calaisas självbetitlade debutalbum från 2006 innehåller en musikalisk blandning av pop och hitlistecountry à la Nashville med inslag av irländsk folkmusik. Inte så konstigt kanske då countrymusiken delvis har sitt ursprung ur den keltiska folkmusiken.

De två skånska syskonparen (Caisa och Lisa Troedsson samt Malin och Anna Törnquist) i bandet trakterar sina instrument och röster väl. Plattan är genomproducerad och medverkar gör bland andra Brent Mason och Paul Franklin – välkända studiomusiker i Nashville. Gillar man den här typen av snäll, tillrättalagd alternativcountry så platsar den definitivt i skivhyllan. Själv blir jag inte särskilt tagen, men så sticker jag heller inte under stol med att det inte är min bag. Trots deras musikaliska skicklighet och vackra   stämmor så känns de flesta av låtarna lite trista och tillrättalagda.

Anmärkningsvärt är att skivbolaget valt att ge ut Calaisas debutskiva i två olika versioner, en för den europeiska och en för den amerikanska marknaden, där den senare lär låta mer country! Det är dock den europeiska jag har i skivspelaren! De har öst på med mer banjo, steel-gitarr och mandolin på den amerikanska upplagan. Åtta av de tolv spåren på cd:n har tjejerna skrivit själva, eller tillsammans med amerikanska låtskrivare. Bland annat första singeln ”Hey girl” som spelats flitigt på radio. Sammanfattningsvis så är det proffsigt och snyggt, men inget för mig.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]