Jeff Bridges – Jeff Bridges

Artist: Jeff  Bridges
Titel: Jeff  Bridges
Skivbolag: Blue  Note
År: 2011
CD

Mest känd är Jeff Bridges som skådespelare, och han debuterade faktiskt redan som spädbarn i filmen Stämplad (The Company She Keeps). Annars är det från roller ur filmer som Mot Alla Odds, The Big Lebowski och Crazy Heart, där han spelar den luggslitna countryartisten Bad Blake, och som han fick en Golden Globe och en Oscar för som bästa manliga skådespelare, han har nått sin berömmelse.

Redan år 2000 debuterade Jeff Bridges som skivartist med plattan Be Here Soon. Nu har han kommit ut med det självbetitlade albumet Jeff Bridges. Skivan är producerad av T-Bone Burnett och kan ses som svaret på efterfrågan av en fullängds cd, uppstånden efter rolltolkningen i Crazy Heart. Det var även T-Bone Burnett som producerade låtarna Bridges sjöng i filmen. Som sångare fungerar han bra, med sin lite hesa och nötta röst. Albumet innehåller tio ballader, varav Jeff Bridges har skrivit två låtar på egen hand och varit med att skriva ytterligare en, tillsammans med T-Bone Burnett och Thomas Cobb. Musiken  är ganska tung och mörk och låtarna inte helt oävna, men heller inte så att de  sätter sig med en gång. Det börjar annars helt okej med ”What a little bit of love can do”. Därefter  sjunker tempot i “Falling short” för att hålla sig på en avslappnad nivå.

Jeff Bridges är ett okej americana-album. Låtarna kunde  gärna ha fått vara starkare och utmärka sig lite mer. Skivan tenderar därmed att inte spelas så ofta, men den är heller inte så illa att den åker i  sopkorgen.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]