Chauncey Bowers – Rumors Of Reason

Artist: Chauncey Bowers
Titel: Rumors Of Reason
Skivbolag: Back 9 Records/Hemifrån
År: 2013
CD

Chancey Bowers - Rumors Of Reason

6-Beer

Los Angeles-baserade singer-songwritern Chauncey Bowers har varit igång i många år och spelat sin folkrock, men det är inte förrän innevarande år som han debuterar med en fullängdare. På Rumors Of Reason bjuder Chauncey på 15 eget skrivna låtar om vardagliga händelser, som ofta skruvats till och ger texterna meningsfullt innehåll.

I ”Stupid and bloody” sjunger Chauncey Bowers om hur han kom till den här världen blodig och korkad, och hur hans första intryck när han lämnade livmodern fick honom att börja grina. I “God bless your children,” sjunger han I believe in the raging righteous/And I believe there’s love in soldiers and whores. Hans texter på albumet präglas av många stänk sarkasm och kritik och ger upphov till ställningstaganden och ifrågasättanden av vår tid och omvärld. Han följer i mångt och mycket i spåren efter sextio- och sjuttiotalets protestsångare. “Last thing I remember” är en schysst blues, på vilken Ed Tree lirar slide gitarr och Carl Byron hänger på orgeln och ”Running helpless” är det ett helt annat stuk på. Låten har ett skönt driv med Voyce McGinley III på slagverk som hela sången bygger på. Sedan softar vi lite till ”Anything (can happen)” med akustiskt gitarr och piano.

Plattan har en speltid på nästan en timme, men den håller faktiskt för det, även om en del av materialet inte är lika bra som annat. Rumors Of Reason är ganska variationsrik .

Georg Ryttman

[Artikeln är ursprungligen publicerad på www.countryw.se]