Boppers – Jingle Bell Rock

Artist: Boppers
Titel: Jingle Bell Rock
Skivbolag: Bonnier Amigo Music Group
2006
CD

En dryg månad före jul (15/11) släpper Boppers sin julskiva Jingle Bell Rock. Plattan inleds med en doo wop-version av titelspåret, helt utan andra instrument än Boppers röster och fingerknäpp som enda komp. Den följs upp med den eget komponerade ”Santa is rockin’”. En dansant sak med rockabilly-influenser. Totalt innehåller albumet 16 sånger, varav fyra är helt nyskrivna; ”Santa is rockin’”, ”Another Christmas without you”, Christmas wedding” och ”White Christmas turning blue”.

Albumet som helhet varierar en del, vissa låtar sticker ut lite mer, är lekfulla och riktigt bra, medan andra sånger känns lite mer tillrättalagda. Till de roligare spåren hör twistversionen av ”Merry twistmas” och Chuck Berrys ”Run Rudolph run” som har fått ett lite luftigare sound, vilket ger en rymd åt låten som jag saknar på ett par andra spår. Även i låten efter – den eget skrivna ”Christmas wedding” – känns produktionen luftig och fräsch. Speciellt gillar jag orgeln, som lyfter låten väsentligt. James Pierponts gamla ”Jingle bells” från 1857 har fått en liten ansiktslyftning och känns ny och fräsch i en lite ovanlig takt. Ett plus här också för saxofonsolot. ”I saw mama kissin’ Santa Claus”, som Jimmy Boyd hade en billboard-etta med 1952, har begåvats med ett skönt annorlunda arr. som stompar fram i cd-spelaren och ett schysst guralir därtill. Den bluesiga ”Santa is back in town”, med bakgrundssång som påminner om Elvis gamla produktioner, funkar bra den också. Skivan avslutas sedan med en lugn stämningsfull version av ”X-mas song”.

För Boppers-fansen är skivan given och för dig som vill ha ytterligare en julskiva med rock n’ roll-stämning i samlingen så är den heller inte så dum.

Georg Ryttman

Läs intervjun med Matte Lagerwall!

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]