Björn Skifs underhållande irrfärder

Ett måste för Björn Skifs-fansen

Titel: Björn Skifs underhållande irrfärder
Författare: Mikael Forslund och Lars Åkerström
Bokförlag: Amapola Production AB

Björn Skifs underhållande irrfärder är en 416 sidig bok i A4-format, som täcker in Björns karriär, från födseln i Vansbro 1947 och fram till turnén 4 Decennier som hade premiär den 25 januari 2007.

Det är ingen biografi i vanlig mening, då boken främst fokuserar på Björn Skifs mångsidiga artistliv, och inte går så djupt in på hans privatliv. Materialet bygger på regelbundna intervjuer med Björn Skifs och närstående personer, urklipp ur tidningar, biljetter, affischer och annat som skannats in. Boken innehåller rikligt med bilder, inte minst från hans privata fotoalbum, och det har tagit två år att samla in alltihop. Därutöver innehåller verket en cd med tidigare outgivet material med låtar och radioprat från starten med Slam Creepers, till Blåblus och Björn Skifss solokarriär.

När man får Björn Skifs karriär nedtecknad så slås man av några saker: vilken otrolig karriär han har haft, utan några egentliga dippar, hur varierad han är som artist, och hur han alltid lyckats med det han företagit sig. För att inte nämna att Björn Skifs hela tiden har stått med bägge fötterna på jorden. Det är få förunnat att få pröva på allt man vill, och livnära sig på det. Björn Skifs har varit i popsvängen, uppträtt i Melodifestivalen, medverkat i TV-program, spelat in film, skrivit filmmanus, satt upp scenshower, medverkat i reklamsammanhang, sjungit i musikaler och blivit en av Sveriges mest folkkära artister.

I slutet av boken finns ett par korta porträtt av Bengt Palmers, nära vän till Björn Skifs och bland annat en av Sveriges mest kända skivproducenter, Anders Berglund, kompositör och musiker, Hans Gardemar, Björn Skifs kapellmästare, samt Per-Arne Johansson, kanske Sveriges största samlare av Björn Skifsgrejer, som har följt hans karriär sedan Slam Creepers-tiden i mitten av 1960-talet. Här finns också färgbilder på Björn Skifs skivomslag med låtförteckningar, en uppställning över hans medverkan i TV, dock gör författarna inga anspråk på att denna lista ska vara komplett.

Boken är ett måste för Björn Skifs-fansen, men även för andra musikälskare som är intresserade av hans karriär.

Av Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad i Broderskap]