Kvalificerad countrymusik med skräcktema

Kvalificerad countrymusik med skräcktema

Vid sidan av traditionell country, bluegrass, Nashville-stuk, americana  med mera, så finns ett svenskt band som skiljer sig. Inte så mycket via musiken, som i sig är  riktigt bra country, utan genom texterna. The Coffinshakers lirar death  country, dvs. ren skär countrymusik, men med texter om ond bråd död, vampyrer  och annat smått och gott. Och vid sidan av detta så har gruppens frontman Rob Coffinshaker en solokarriär, men då utan skräcktexter. Countrywood vill uppmärksamma dessa herrar och gjorde  det genom att kontakta frontfiguren i The Coffinshakers – Robert Fjällsby med  artistnamnet Rob Coffinshaker.

Jag slänger mig rätt in i gröten  genom att be Robert Fjällsby att berätta hur idén till The Coffinshakers  föddes.

– Jag kombinerade väl helt enkelt mitt intresse  för skräckfilm med country. När jag provade med den typen av texter tyckte jag   att det fungerade bra, lite av samma melankoli finns i viss mån i gotiskt  skräcklitteratur och i viss mån i country. Jag Spelade in en demo 1995, det var  väl med den det började. När jag fick kontrakt satte jag ihop ett helt band.

Robert  berättar att han har lirat i band sedan början av 1990-talet, att han försöker  hanka sig fram i tillvaron och är samlare av lp-skivor och prylar. Och det  visar sig att han lånat ett öra till både psychobillybandet The Cramps och skräckpunkrockarna  Misfits. Men inget av detta var anledningen till att han startade The  Coffinshakers.

– Nja, det var nog inget jag hade i åtanke då.  Jag lyssnar mest på vanlig country, men de  flesta genrer slinker nog ner, förklarar han.

Har du alltid lirat country, eller började  du i band med andra musikaliska ambitioner? I så fall vad?

– Jag spelade både punk och metal innan jag  startade Coffinshakers, som var mitt första försök att ge mig på countryn.

Vid sidan av The Coffinshakers uppträder Robert även som soloartist under namnet Rob Coffinshaker. Den största skillnaden mellan soloartisten och gruppen är innehållet i texterna. Som soloartist är texterna mer traditionella och ej skrivna på skräcktema. Jag ber Robert att berätta mer om skillnaderna mellan de två konstellationerna och varför det blivit så.

– Hmm, det är väl något som vuxit fram.  Coffinshakers är ju ett rent skräckband, med en ganska ruffig form av  garagecountry, medan jag spelar lite mer traditionellt i eget namn, allt från  helakustiska ballader till elektrisk countryrock.

Robert  Fjällsby berättar också att Coffinshakers, förutom honom själv, består av de  fasta medlemmarna med artistnamnen Fang, gitarr, Joe Undertaker, bas, samt  sedan år 2000 Andy Bones på trummor. Robert skriver alltid texterna själv, men  även Fang är till stor del inblandad i låtskrivandet. Joe Undertaker har också  plitat en del på musiken.

– Solo spelar jag betydligt oftare covers om jag  inte spelar helt eget material, tillägger han.

En  fråga som är omöjlig att inte ställa är vilket förhållande Robert har till  Johnny Cash. Detta då han är ruggigt röstlik.

– Även om det var länge sedan jag lyssnade på honom, så är han den största anledningen att jag upptäckte country och började spela.

Förra  året så uppträdde du på Peace & Love-festivalen. Kan du berätta om hur det  var och om det har öppnat några portar?

– Jag tycker att det var en trevlig afton. Det funkade  förvånansvärt bra att sitta ensam med en gitarr där, ovanligt lyhörd och bra  publik. Vet inte om det har lett till något i övrigt.

På  scenen säger Robert att de inte har några speciella yttre attribut, men vill  hålla det enkelt och stilrent. Han berättar vidare att de nog inte nått ut till  den svenska countrypubliken riktigt ännu.

– Vi  kommer lite från en annan värld, så jag vet inte riktigt. Vi spelar ju sällan, eller  aldrig, på countrytillställningar. Vi har  ingen anställd bokare utan tar de  spelningar som verkar intressanta om någon hör av sig. Har nog aldrig letat  spelningar aktivt. Jag funderar på om man skulle börja med det någon gång.

Det  tycker jag är ett hett tips till våra countryarrangörer, som jag inte kan tänka  mig kommer att bli besvikna. Intervjun  avslutas med att Robert berättar att Coffinshakers har en ny samlingsplatta på  gång, samt att han håller på att repa klart för sin solo-lp som är tänkt att  komma ut i vår.

– Det verkar soundmässigt bli en blandning av  Waylon, Byrds, Buck Owens, Glen Campbell och Cash förstås.

För er som är nyfikna på att se  Rob Coffinshaker eller hans The Coffinshakers  live så  finns ett ypperligt  tillfälle att se honom solo tillsammans med Henric Hammarbäck på Bröderna  Olssons Garlic & Shots (Folkungagatan 84, Stockholm) den 27 januari.

Text: Georg Ryttman
Foto: Pressbild

[Artikeln är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]