Blod, svett och rock n’ roll – John Lindberg Trio skivaktuella i februari

Blod, svett och rock n’ roll – John Lindberg Trio skivaktuella i februari

Det har väl inte undgått någon som gillar rockabilly och rock n’ roll högt och rent att John Lindberg Trio går fram som ett ånglok? Gruppen, som består av John Lindberg,  sång och gitarr, Martin Engström, bas, och Jocke Dunker på trummor, gjorde en  strålande spelning på Scandinavian  Country Fair i Furuvik i somras, och många av Countrywoods läsare såg den bejublade spelningen. Nu är det dags för gruppens fjärde fullängdare, som finns  att inhandla från och med den 2 februari 2011, och Countrywood tog pulsen på John inför släppet.

Albumet, som kommer att få den passande titeln Made For Rock  n’ Roll innehåller endast nyskrivet material. John sammanfattar:

– Skivan är gjord med hög energi och livekänsla i studion. Det är blod, svett och rock n’ roll!

På sommarens countryfestival på Furuvik gavs smakprov på ett par av låtarna från albumet: ”Why don’t dance”, som också är första singel från Made  For Rock n’ Roll och ”Runaway train”. Och som alltid när John Lindberg Trio går in i skivstudion så återvänder man till Patrik Staffansson och hans Enviken Records. Jag ber John att berätta vad som är så speciellt med Enviken Records och vad den lilla studion betytt för gruppens sound.

–  Vi gillar det äkta soundet. Vid Enviken Records spelar vi in på rullband, istället för digitalt som de flesta gör idag. Det tar längre tid men soundet blir bättre och det passar oss utmärkt!

När John Lindberg var tio år fick han en gitarr av sina föräldrar, vilket blev starten för hans eget musicerande. Hur startade då hans intresse för just rockabilly och rock n’ roll?

– Jag blev som barn aldrig påtvingad att lyssna på musik, men av eget intresse så började jag rota i pappas skivhylla och där fanns Elvis Presley,Carl Perkins och Eddie Cochran. Det föll sig naturligt för mig att prova deras låtar när jag fick en gitarr i mina händer. Nu för tiden måste jag säga att jag är en allätare inom musik. Jag brukar säga att jag lyssnar på ”bra” musik och gillar när det svänger.

Ett tidigt barndomsminne var när John för första gången besökte countryfestivalen på Furuvik och fick se Sleepy LaBeef lira. Och i somras stod han själv på samma scen.

– Jag minns att jag blev mycket imponerad av hans röst. Jag minns även att jag tänkte för mig själv att där ska jag också stå en dag!

Det man slogs av när John Lindberg Trio uppträdde live på Furuviks stora scen, var att gruppen hade ett betydligt hårdare och tuffare  sound än på sina skivor. Jag ber John att berätta hur det kommer sig och om det är något som kommer att märkas på nya skivan.

– Det är alltid svårt att fånga den råa känslan när man lirar i studio. På vår kommande skiva så har vi verkligen gått in för att ge vår musik rättvisa och fånga den tuffa och rockiga känslan som folk upplever oss live.

I och med namnbytet från John Lindberg Rockabilly Trio till John Lindberg Trio, så övergav bandet den renodlade rockabillyn och utökade sin repetoar till en större variation i musiken, även om rockabillyn ligger kvar i grunden. John menar att det beror på att de vill ge sin publik en rejäl show när de upptäder live, och att det aldrig får bli tråkigt. Däri ligger också att de vill överraska sin publik.

Man får lätt känslan av att gruppen verkligen är en trio, med tre individer som var och en starkt bidrar till gruppens musik. Ändå har John Lindberg gett namn till bandet. Jag frågar hur det förhåller sig.

– Det beror på att jag startade bandet innan Martin och Jocke kom in i bilden. Men vi jobbar tillsammans som ett band med demokrati.

Hur upplever då John och hans bandkamrater att marknaden för rockabilly och rock n’ roll ser ut i dagsläget i Sverige?

– Växande och vi står mitt i den.

Och hur ser marknaden ut utanför Sveriges gränser?

– Vi har turnerat rätt kraftigt i Finland. Där är Rockabilly  stort.

Under en treveckors turné i Finland, berättar John, så åt de på MacDonalds varje dag. Huvudfödan för en rockare. Det är över huvud taget mycket arbete med bandet, och däremellan är det mer musik som gäller, samt lite vila för att orka med ännu mer musik.

Musikaliskt känner John att han och gruppen har hittat rätt. Jag undrar var bandet kommer att befinna sig om 10 år och om det finns mer som  kan utvecklas framöver?

– Jag tror att vi verkligen har hittat våran grej på den kommande skivan. Det känns som att vi har landat, men det är alltid kul med utmaningar så vi får se vad det blir härnäst, säger han med glimten i ögat.

Vad har då John Lindberg Trio på gång efter skivsläppet i  februari, inför våren och sommaren 2011?

– Vi kommer att turnera frenetiskt, göra ett par tv-program och det vi älskar – lira rock n’ roll!

Text & foto: Georg Ryttman  

Läs recension av skivan Made For Rock n’ Roll!

[Artikeln är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]